17.02.2009 10:47

Осем нови центъра за обществена подкрепа ще помагат на децата в неравностойно положение

Видян 1119 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само от  началото на 2009 г. са разкрити 8 нови центъра за обществена подкрепа -  в Габрово, Севлиево, Перник, Смолян, Дряново, Исперих, Ямбол и  Чирпан. Така в страната към момента функционират общо 34 такива центъра с капацитет 1642  места.


Центровете за обществена подкрепа предлагат комплекс от социални услуги, свързани с превенция на изоставянето, превенция на насилието и отпадането от училище, деинституционализация и реинтеграция на деца, обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институциите, консултиране и подкрепа на деца в риск и  с противообществени прояви, обучение на бъдещи приемни родители и осиновители.


Сред последните разкрити центрове за обществена подкрепа  са в тези в Севлиево, с капацитет 15 места, и в Габрово – с 20 места. Центърът в Севлиево е разположен  в сграда – публична общинска собственост в идеалния център на града. Състои се от административен офис, две помещения за индивидуална работа и зала за групова терапия и конференции. Сградата е закупена, ремонтирана и оборудвана по Проект КЛИП от Международна социална служба – България на обща стойност 112 044 лв. След приключването на проекта сградата и оборудването са дарени на Община Севлиево.


Центърът в Габрово се намира  в построена през 2005 г. сграда в централната част на града с идентично разпределение. Строителните дейности са за 300 000 лв. Средствата за тях са предоставени от Социално-инвестиционен фонд – 150 000 лв.,  американската Фондация  „Чарлс Стюарт Мот” – 35 000 лв., Швейцарска агенция за развитие и сътрудничество – 65 000 лв. и от регионални и международни дарения – 50 000 лв. Оборудването,  на обща стойност 50 000 лв., е финансирано от Обединени холандски фондации.


Функционирането на подобни центрове е практика в страните от ЕС, затова и страната ни не изостава от тази европейска тенденция. Работата в тях допринася за социализирането на децата в неравностойно положение, което ще намали рисковете от евентуалното им приобщаване към престъпния контингент.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни