17.02.2009 10:47

Осем нови центъра за обществена подкрепа ще помагат на децата в неравностойно положение

Видян 1125 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само от  началото на 2009 г. са разкрити 8 нови центъра за обществена подкрепа -  в Габрово, Севлиево, Перник, Смолян, Дряново, Исперих, Ямбол и  Чирпан. Така в страната към момента функционират общо 34 такива центъра с капацитет 1642  места.


Центровете за обществена подкрепа предлагат комплекс от социални услуги, свързани с превенция на изоставянето, превенция на насилието и отпадането от училище, деинституционализация и реинтеграция на деца, обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институциите, консултиране и подкрепа на деца в риск и  с противообществени прояви, обучение на бъдещи приемни родители и осиновители.


Сред последните разкрити центрове за обществена подкрепа  са в тези в Севлиево, с капацитет 15 места, и в Габрово – с 20 места. Центърът в Севлиево е разположен  в сграда – публична общинска собственост в идеалния център на града. Състои се от административен офис, две помещения за индивидуална работа и зала за групова терапия и конференции. Сградата е закупена, ремонтирана и оборудвана по Проект КЛИП от Международна социална служба – България на обща стойност 112 044 лв. След приключването на проекта сградата и оборудването са дарени на Община Севлиево.


Центърът в Габрово се намира  в построена през 2005 г. сграда в централната част на града с идентично разпределение. Строителните дейности са за 300 000 лв. Средствата за тях са предоставени от Социално-инвестиционен фонд – 150 000 лв.,  американската Фондация  „Чарлс Стюарт Мот” – 35 000 лв., Швейцарска агенция за развитие и сътрудничество – 65 000 лв. и от регионални и международни дарения – 50 000 лв. Оборудването,  на обща стойност 50 000 лв., е финансирано от Обединени холандски фондации.


Функционирането на подобни центрове е практика в страните от ЕС, затова и страната ни не изостава от тази европейска тенденция. Работата в тях допринася за социализирането на децата в неравностойно положение, което ще намали рисковете от евентуалното им приобщаване към престъпния контингент.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей