Свързани новини

29.05.2013 15:28

Първи еднополов брак във Франция

Видян 1289 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Истинска социална революция се очаква днес във Франция– там ще бъде сключен първият еднополов брак на фона на тотален разрив по темата във френското общество, предаде BULGARIA ON AIR. Преди десетина дни френският президент Франсоа Оланд подписа закона за разрешаването на хомосексуалните бракове. Това стана въпреки продължилите четири месеца бурни протести в страната на противници на решението.


Освен бракосъчетания законът ще разрешава на лица от един и същи пол да осиновяват деца.


Проучванията на общественото мнение показват, че между 55 и 60% от французите одобряват разрешаването на гейбраковете, но около 50% са „за“ осиновяването на деца от еднополови двойки.


Франция стана 14-ата държава в света, която узакони гей браковете. Това е най-съществената социална реформа в страната след премахването на смъртната присъда през 1981 г. Тя присъстваше в списъка с 60 обещания на Франсоа Оланд по време на кандидат-президентската му кампания.


Още с назряването на идеята, че законът ще бъде прокаран, Франция беше залята от почти ежеседмични анти гей протести и това продължи 4 месеца. В неделя по улиците на Париж за пореден път излязоха стотици хиляди хора, за да кажат „Не“ на обществената реформа. Демонстрацията завърши със сблъсъци между силите на реда и крайнодесни групи в центъра на Париж. Около 200 души бяха арестувани.


Днешната знакова церемония ще се проведе в кметството на Монпелие. На нея ще присъстват министрите за правата на жените и по семейните въпроси. Общо 200 близки на двойката, 300 гости и 130 журналисти ще станат свидетели на първото по рода си събитие във Франция. Изборът на Монпелие за сключването на първия гей брак е предопределен от силната ангажираност на кмета на града в подкрепа на реформата. Поради опасения за враждебни прояви полицейската префектура забрани всякакви празненства на открито.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей