25.03.2009 13:34

Пица – бързо и вкусно

Видян 1852 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пицата не се слави като полезна храна, но пък е една от най-предпочитаните. Освен като бързо хапване на улицата тя се приема и като реномирано ястие в заведенията. Доказателство за това са многобройните италиански ресторанти в целия свят. У нас те бият дори традиционните ни кръчми. Тестото за италианското изкушение е сложно за приготвяне и затова ако не сте много опитни е по-добре да си вземете готово или да заложите на замразените пици. Те се продават в почти всеки магазин, а в по-големите супермаркети има и огромно разнообразие от видове и марки. Цената на една средно голяма попуготова пица е 4.00 – 5.00 лв. Тя се приготвя само за 15-20 минути. Ако обаче искате да опитате нещо наистина вкусно, тогава най-добре да посетите някоя от традиционните италиански пицарии. Там всъщност няма да похарчите много повече. Цените на пиците варират между 6.00 лева за вегетарианска и достигат до 10 лв. за по-богато гарнирана.


Не само продуктите, които са отгоре, имат значение при избора. В ресторантите можем да имаме предпочитания и за дебелината на тестото. Тънките пици се считат за по-харесвани и полезни, но и дебелите не са за изхвърляне.


Първите сведения за приготовление на пица, съществуват още при древните гърци и римляните. С пренасянето на домата за първи път в Европа през 1522 година, в Неапол се появява първообраза на италианската пица. През XVII век има специални хора, наречени пиццайоли. Те приготвяли пица за италианските селяни. Тя обаче станала любима храна на съпругата на неаполитанския крал Фердинанд IV - Мария Каролина Лорена, а по-късно и на италианския крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска, в чест на която е назована една от рецептите. От този момент тя е считана за много специално ястие.


В САЩ пицата е пренесена през втората половина на XIX век и за първи път се прави в Чикаго.  През 1957 година пък се появяват първите пици – полуфабрикати.


В България това ястие идва по-късно, но пък бързо набира скорост. В момента освен многото пицарии можем да хапнем пица на парче на почти всяка крачка.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на