Свързани новини

17.09.2020 14:31

Поморие: най-старите лозя на Европа и единствената пътуваща винарна

Видян 2583 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера. 


 


Кой казва, че до Черноморието си струва да се ходи само в разгара на лятото и то само за плаж. Всъщност и през златната българска есен има много други интересни атракции, а добрите хотели, които бяха пълни само през август, са чудесна база за нови открития. Особено в подценени курорти като Поморие. Което има много с какво да привлече – от манастир с чудотворен извор, през уникална лечебна кал, с която ни обсипват в танцуващи вани,  та до най-старите лозя на континента.
Освен историята на божествената напитка, нови изби успешно привличат ценители и посетители, докато винпромът от соцвреме е известен повече с ракията, отколкото с виното си. Градчето „на 20 километра от Бургас”, както е възпято в евъргрийна, е безспорната столица на Южния Черноморски район.
И е вероятно единственият курорт у нас, където виненият туризъм е задължителна допълнителна услуга за гостите, които с радост посещават изби и дегустации, понеже им се предлагат не само настойчиво, но и достатъчно адекватно, което на много места просто не се получава.
Поморие има и друго предимство пред останалите курорти – доста работещи през по-студените месеци хотели, понеже поради уникалната си лековита кал, местните хора развиват сериозно и балнеологията.  В местността Кошарите край Поморие е разположената модерната изба Тохун, където твърдят, че са наследници на няколко хилядолетия винопроизводство по тези земи. Цялото грозде, което преработват е собствено – това е важно, за да се знае, че не се използва вносен концентрат, какъвто употребяват много от големите винпроми. Освен това се държи да се бере на ръце, на всичко отгоре в малки „касетки”, за да се избегне прекомерно смачкване и нараняване на зърната.
Пак недалеч от Поморие е село Страцин, където също има модерна винарска изба, приличаща на голяма къща.
Единствената пътуваща винарна у нас, която десет години представляваше мобилна база от тир каравани, вече петилетка се настани в поморийското село Горица и вече има 400 дка земя на 15 км от най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг и още по-близо до древния Несебър. Тя изнася 80% от продукцията си на най-прететнциозните европейски пазари с марката Цар Симеон.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес може да се развихрите

Днес може да се развихрите, светът ще има нужда от