Свързани новини

11.05.2009 08:43

Стефан Данаилов открива виртуална библиотека

Видян 1447 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на културата Стефан Данаилов ще открие на 11 май в 10.30 часа в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“ открива първия етап – създаване и оборудване на учебен и сървърен център на Проекта "Виртуална библиотека – България“, предаде БГНЕС.


Изграждане на Единна национална библиотечно-информационна система”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.11 май е патронният празник на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и професионален празник на библиотечните и информационните работници.


Проектът е с огромно национално значение и е съвместна инициатива на България и Словения. Той стартира в Националната библиотека на България през 2007 г. и в пилотната си фаза включва още няколко библиотеки от страната – Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив; Регионална библиотека „Дора Габе“ – гр. Добрич; Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ – гр. Разград; Регионална библиотека „П. Павлович“ – гр. Силистра; Регионална библиотека – Благоевград; както и Библиотеката на Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ). Основната цел е изграждане на Единна национална библиотечно-информационна система за библиотеките в страната на основата на словенския програмен продукт COВISS, вместо единични автоматизирани системи само на отделните библиотеки. Стратегически проектът е насочен към интеграцията на нашите библиотеки с европейските и регионални библиотеки и структури. Участието в мрежата COBISS.Net осигурява най-бърз достъп до информацията за фондовете на библиотеките и позволява усъвършенстването на човешкия потенциал и съжителство в многоезична и мултикултурна среда.


От българска страна Проектът се финансира с изключителната подкрепа на Министерството на културата и с личното съдействие на проф. Стефан Данаилов. Бяха целево насочени средства и в момента продължава работата по подмяна на локалната мрежа за структурите, които са включени в първия етап на въвеждането на COBISS; изграждане на сървърно помещение; изграждане на обучителен център, закупуване на нова техника (компютри и принтери) за основните работни места в мрежата, изплащане на таксите за софтуера и др.


Министърът на културата проф. Стефан Данаилов е удостоен с Голямата годишна награда на Съюза на народните читалища на името на проф. Иван Шишманов. Голямата награда се присъжда на министър Стефан Данаилов за изключителните му заслуги за развитието на читалищното дело в България. Отличието ще бъде връчено на министъра на културата от председателя на Съюза на народните читалища проф. Стоян Денчев. Церемонията за връчването на наградата ще се състои на 11 май 2009 г. в 10 ч. 15 мин. пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”  в София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.