06.04.2009 13:38

Сухарите – опасно вкусни

Видян 9441 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В почти всяка диета се включват сухари и хората ги ядат без ограничение, защото са считани за полезни. Това обаче се оказа грешно твърдение. Не само, че не е нискокалоричен и неподходящ при хранителни режими, но сухарът е и много вреден за организма ни. На практика това е хляб, в който липсва вода и влага. Само че те не са по-полезни от него, а напротив – съдържат много повече мазнини и калории. Трябва да се знае също, че белият хляб е с толкова калории, колкото и този от трици. Друг е въпросът, че в хляба от трици има много целулоза и магнезий, които допринасят за доброто храносмилане. Ако искате да загубите от теглото си трябва да се насочите към блюда с умерена калоричност в първата част на деня и такива с ниска през втората половина, които да престояват по-дълго време в стомаха и да придават трайно чувство за засищане след хранене. Такива са ястията с високо съдържание на протеин и ниско съдържание на мазнини като пилешко, пуешко, скумрия, хек, риба тон, извара и яйчени белтъци. Препоръчват се и тези с високо съдържание на вода и фибри или най-общо казано зеленчуци. Тук никъде не се включва сухарът! Точно обратното. Специалистите съветват да забравим за сухари, чипсове, вафли и други подобни изделия ако искаме да отслабнем или да се храним здравословно.


В 100 гр. чист сухар се съдържат 318 килокалории, докато в хляба са само 200 в същото количество. В сухарите има до 14% засищащи зърнени вещества, които набъбват в стомаха и създават чувство за тежест. Това е не само неприятно, но и много вредно.


Освен чистия сухар на пазара ни се предлагат много различни разновидности и вкусове. Ако обаче се загледаме в гърба на опаковката на апетитните хапки може доста да се стреснем. Е-тата, които са добавени като подобрители и овкусители са твърде много, а всички знаем за пагубното им влияние върху организма. В тези разфасовки се съдържат и много химикали с неясен произход. Високото съдържание на сол също не е предимство на сухара, защото тя уврежда очите и не е най-полезното нещо, което трябва да ядем.


На пазара можем да си купим различни опаковки със сухари. Цените на продукта започват от  0.80 ст. и достигат 3.50-4.00 лв. в зависимост от големината и фирмата производител.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Виктория Томова

Виктория Томова отпадна от Уимбълдън в първия кръг

Виктория Томова загуби мача си от първия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес най-важни за вас ще са резултатите


Днес основните ви притенснеия ще са - дали ще справите