23.11.2009 10:17

Топенето на ледниците: Очаквани огромни щети за крайбрежните градове

Видян 1860 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наводненията в повече от сто големи крайбрежни градове в резултат на топенето на ледниците може да предизвика загуби, стигащи до 28 000 милиарда долара през 2050 г. Това прогнозира изследване на Световния фонд за дивата природа (WWF), което излиза днес.
Ако температурата се покачи от 0,5 до 2 градуса по Целзий до 2050 г., е възможно равнището на моретата да се вдигне с половин метър, което да предизвика огромни финансови загуби, твърди Улрике Саул, която отговаря в швейцарския клон на организацията. Подобен сценарий за покачване на нивото на моретата може да предизвика щети, възлизащи на 28 000 милиарда долара (18 840 милиарда евро) в 136-те най-големи пристанищни града на планетата, показва проучване направено от германския застраховател Алианц. Според Саул, ако сегашната политика в областта на климата не се промени до 2050 г., ще бъде регистрирано повишение на температурата с 2 градуса.


Североизточното крайбрежие на САЩ е район, който ще пострада силно от покачването на нивото на моретата. В Ню Йорк издигането на морското равнище се очаква да бъде придружено с все по-чести и по-опустошителни бури и урагани, се казва в проучването. Съчетан с издигането на нивото на моретата, един ураган от категория 4, който се стоварва върху този американски град, може да предизвика щети от над 5000 милиарда долара през 2050 г. срещу 1000 милиарда днес, предупреждава Световният фонд за дивата природа. Затова е важно да се вземат мерки срещу допълнителното покачване на температурата, предупреждават ръководителите на фонда. За да се постигне това, индустриалните държави трябва да намалят емисиите на въглероден диоксид (CO2) с 40% до 2020 г., подчертава организацията. Тя настоява правителствата, които ще участват в срещата на върха на ООН за климата през декември в Копенхаген, да приемат амбициозно и задължително споразумение, което да замени изтичащия през 2012 г. Протокол от Киото. Информацията е на БГНЕС.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Интересен ден, от едно необикновено приключение ще преминавате в друго

Интересен ден, от едно необикновено приключение ще