Свързани новини

21.03.2009 13:43

Училищата успяват да усвоят 90% от бюджета си

Видян 1450 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Училищата успяват да се справят с използването на бюджета си в рамките на 90 %. Това каза на семинара по представянето на проектите на МОН по ОП “Развитие на човешките ресурси” Димитър Танев, главен секретар на министерството, предаде на БГНЕС.


По думите на Танев, голямото предизвикателство е да бъде приключена успешно учебната година и директорите да не харчат неразумно средства, предвид икономическата ситуация. Бяха представени последните няколко проекта на МОН по европейската програма. Проектът “Студентски проекти и награди” беше представен от доц.д-р Мария Георгиева. Крайните бенефициенти са редовни студенти. Предвидено е отпускането студентските стипендии в размер на 90 лева за 15 хил. студенти на семестър. Наградите са в размер на 200 лева еднократно на семестър, които ще се достъпни за около 50000 студенти, а за всеки семестър ще бъдат класирани 12 500 студенти. Партньори по проекта са 50 висши училища. По проекта “Училище на две скорости“, 1 компонент “Без звънец” – за да се предотврати отпадането на ученици от системата на средното образование. Проектът ще се изпълнява до октомври 2010 година, а безвъзмездната финансова помощ 2 933 745 лв. Заложено е учителите да работя с деца с трудности, както и на такива, чиито майчин език не е български. По проекта са кандидатствали 576 училища и детски градини с 2048 групи, като одобрените за финансиране 450 групи. Средствата се използват за финансов стимул на учителите, които работят с „проблемни’ деца. За повишаването на квалификацията на преподавателите във висшите училища МОН ще отдели близо два милиона лева. Бенефициенти по проекта ще бъдат минимум 1000 преподаватели. В момента се разработват критериите за подбор на преподавателите. Предвижда се след като преминат обучението си те да станат преподаватели на своите колеги. Предвидено е те да преминат чуждоезикови курсове, както специализирани – за усвояване на професионална терминология, така и интензивни – за усъвършенстване на езика; преминаването на курс по информационни технологии, участие в провеждането на специализирани семинари. Подобни мерки се предвиждат и в проекта на МОН, отнасящ се до повишаването на квалификацията и/или преквалификацията на учителите в системата на средното образование. Финансирането по проекта възлиза а 6 845 405 лв. За насърчаването на децата с изявени дарби МОН ще отдели 2 млн.лева – над 3000, от които над 2000 ще посетят лагер школи. Директорът на Националния институт за обучение на директори Анелия Андреева се отчете за до сегашното изпълнението на проекта “Разработване на програми и обучения за директорите на училища, детски градини, и обслужващи звена в системата на образованието”. До момента желание да се обучат като мениджъри са изявили 1128 директори. Обучени по националните програми са 6112 директори. Очаква се да минат през обучение и още 1200, като 960 от тях ще са помощник-директори и учители. “Целта е да създадем резервна банка кадри за директори” уточни Андреева. До момента МОН е успяло да усвои над 127 млн. от предвидените общо 400 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ярослава Магучих

Падна легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова

Последният български световен рекорд в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв