11.11.2015 16:39

Ул. Пчиня с правия ъгъл

Видян 2627 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Кой казва, че улиците са прави. Някои са чупливи. Улица Пчиня например даже има прав ъгъл. Между ул. Орлица и ул. Кольо Фичето тя се прокрадва между панелките. Не е ясно по каква точно причина е избрано името й. Пчиня е река, протичаща между Сърбия и Македония. И също е название на село, което по турско и до Втората Балканска война е било 100% българско. По последното преброяване обаче, в него няма нито един, който да се е самоопределил като наш човек. Тогава в задачата се пита – поради що в София, където нямаме улици, кръстени на толкова видни българи, сме нарекли една на селото или реката, с които отдавна нямаме абсолютно нищо общо?! 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Улицата е кръстена на река Пчиня, защото на 11 ноември се разгаря голяма битка при река Пчиня и Куманово. В нея българите използват 35-те пленени танка при Страцин, както и немски оръдия и картечници. На 13 и 14 ноември части на Първа и Четвърта българска армия влизат в Скопие, където са възторжено посрещнати от населението, както това става в Крива паланка и в други градове и села. То приема влизането на българските войски като последното им и окончателно присъединяване към майка България.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.