03.11.2010 15:41

В Луковит на ГеоПарк

Видян 3715 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сигурно често сте чували рекламата на 4-звезден хотел в Луковит и сте се чудили кой пък би отишъл в този невзрачен градец в Северна България.


Даваме ви няколко жокера, за да решите, ако времето се запази хубаво за уикенда, дали пък да не се разходите до Луковит. Защото има защо, както сами се уверихме.


Дотам се стига с автомобил само за около час, понеже градецът е разположен недалеч от края на магистрала Хемус по пътя за Плевен и Русе.


Помните ли дънките Панака? Сигурно, ако сте живели през реалния социализъм. Обаче едва ли знаете на какво са кръстени. Оказва се, че това е името на най-хубавата дъщеря на древния бог на медицината Асклепий. По тракийско време край Луковит е имало специално оброчище, наречено на нея. Та оттам и названието на реката Златна Панега. Нейният извор е един от трите най-големи карстови у нас. Наоколо има и много красиви проломи по поречието като Котленския и Румянцевския.


При Луковит се събират страшно много реки. Наред с Панега, това са Искър, Вит, Каменица и Катунешка.


Другото природно богатство са пещерите – 600 на брой. В този район те са много и са доста живописни. Даже са смятани за най-представителните за карстовия релеф в цялата страна. Могат да бъдат видени на Карлуковското и Бежановско-Ъгленското плато. Дупките в скалите, големи и малки, са наистина стотици.


Скалните арки са друго земно образувание, което привлича като магнит погледите на туристите. В Луковитско те са толкова, колкото всички останали в страната, взети заедно.


Най-дългият скален мост е наричан Проходна. Той представлява комнинация от пещера и скални прозорци, наричани от спецовете с русизма окна. Много характерни са също Дупката при село Ъглен и Провътреника, както и няколкото арки при Парниците.


Някои от скалите са с причудливи форми, сравнявани с тези на животни. Децата искрено се забавляват да разпознават създадените от природата чрез камъка скулптури като Слона, Катеричката, Човека, Очите. Прочути сред местните хора са също Луковитските каменни обелиски.Наричат ги още Куклите и се намират по поречието на Златна Панега.


Южно от Луковит реката меандрира по особено красив и величествен начин.  Изоставена част от нейното легло се е всякла на внушителните 50-100 м под околната равнина.


Стигаме до първия и единствен по рода си у нас ГеоПарк Искър-Панега, осъществен с европейски пари. Той е създаден по програмата ФАР на ЕС в частта Развитие на българския екотуризъм.


Изключително удобство е, че паркът е разположен досами главния път София-Плевен-Русе, по който туристите стигат до Луковит. На входа на комплекса има безплатен паркинг като екстра за гостите.


ГеоПаркът е разделен на две части. Едната от тях е Карлуковският скален комплекс, а другата е крайпътният ландшафтен парк Панега. Те са идеални за разходка и предлагат множество гледки и места за неповторими снимки по протежение на своите 8-километрови пътеки. Те свързват Луковит съссело Карлуково.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за обучения и професионални семинари

Денят е подходящ за обучения и професионални