22.06.2024 17:00

Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от всяка друга държава: SIPRI

Видян 8215 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В годишния доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) се твърди, че през последните месеци Китай разширява ядрения си арсенал "по-бързо от всяка друга държава". Предполага се, че Пекин е добавил 90 бойни глави към инвентара си от януари 2023 г. насам.

В документа обаче се отбелязва, че други ядрени държави също модернизират своите оръжия за масово унищожение и увеличават броя на оперативните ядрени бойни глави, с които разполагат.

Според доклада на SIPRI, публикуван в неделя, САЩ и Русия са далеч най-големите ядрени сили, които притежават близо 90 % от ядрените оръжия в света.


Според Ханс М. Кристенсен, старши сътрудник в програмата за оръжия за масово унищожение на СИПРИ, обаче Китай "разширява ядрения си арсенал по-бързо от която и да е друга държава". Констатациите на SIPRI сочат, че ядреният арсенал на Пекин е нараснал от 410 на 500 бойни глави между януари 2023 г. и януари 2024 г.

В отделен доклад на Министерството на отбраната на САЩ от октомври миналата година се стига до заключението, че към май 2023 г. Китай "притежава повече от 500 оперативни ядрени бойни глави - на път да надхвърли предишните прогнози". По това време Пентагонът прогнозира, че този брой вероятно ще надхвърли 1000 до 2030 г.

SIPRI твърди, че "за първи път Китай може би вече разполага и с малък брой бойни глави на ракети в мирно време". Макар че Пекин уж разполага с 24 ядрени бойни глави в състояние на висока оперативна готовност, този брой възлиза на повече от 1700 за САЩ и Русия.

В доклада се заключава, че "до края на десетилетието Китай потенциално може да разполага с поне толкова междуконтинентални балистични ракети (МБР), колкото и Русия или САЩ, въпреки че се очаква запасите му от ядрени бойни глави да останат много по-малки от запасите на която и да е от тези две държави".


В интервю за The Telegraph генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкри, че държавите членки обсъждат изтеглянето на още ракети с ядрен заряд от складовете и поставянето им в готовност. Той се позова на заплахите, идващи от Русия и Китай, и настоя, че ръководеният от САЩ военен блок трябва да изпрати ясно послание на Москва и Пекин относно собствените си ядрени способности. 


 Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв