03.08.2024 17:00

Индия никога няма да бъде съюзник на САЩ: Вашингтон

Видян 10657 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индия е велика сила, но никога няма да бъде съюзник или партньор на Съединените щати, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл. Той обаче добави, че поддържането на добри отношения с Ню Делхи е стратегически важно.

Индия е "може би най-важната връзка за САЩ, която трябва да се оправи", заяви Кембъл на изслушване в сенатската комисия по външни отношения, като добави, че индийската диаспора в САЩ е мощна връзка.

Подчертавайки желанието на Индия да бъде независима държава, той призна, че "най-трудното нещо, което трябва да се има предвид, е, че Индия също е велика сила. Тя има свои собствени убеждения, свои собствени интереси."


"[Индия] никога няма да бъде официален съюзник или партньор на Съединените щати, но това не означава, че не можем да имаме възможно най-силни отношения като съюзници на световната сцена", отбеляза Кембъл.

Той също така заяви, че очаква Индия да се ангажира по-пряко в Украйна, като похвали усилията на Ню Делхи да "играе отговорна роля в световен мащаб".


Забележките бяха направени след посещението на индийския министър-председател Нарендра Моди в Русия по-рано през юли, когато той проведе разговори с руския президент Владимир Путин по различни въпроси в "домашна атмосфера".

Посещението беше подложено на интензивен контрол от страна на Запада. Съобщава се, че Белият дом е бил "разочарован" от времето на посещението, тъй като то е съвпаднало със срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

По-късно Моди заяви, че оценява факта, че двамата с Путин са успели открито да обменят мнения по кризата в Украйна, нанасяйки удар върху опитите на Запада да представи Русия като парий заради конфликта. Индийският лидер заяви, че от разговорите с руския му колега са произлезли "много интересни идеи" и "напълно нови възгледи".


От началото на конфликта в Украйна Индия се противопоставя на натиска на Запада да се дистанцира от Москва, позовавайки се на дългогодишните си отношения с Русия. В отговор на критиките на САЩ Ню Делхи многократно е подчертавал, че възнамерява да запази стратегическата си автономия.

Съобщава се, че индийският министър-председател също планира посещение в Киев през следващия месец. В понеделник индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар потвърди, че ще има "повече контакти" между Ню Делхи и Украйна, както и с Русия.


 Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Кейт Мидълтън наруши мълчанието си за рака

Кейт Мидълтън наруши мълчанието си за рака

Принцеса Кейт сподели сърцераздирателно ...

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Нищо чудно днес да се опитат да ви уловят за “канарчета”

Нищо чудно днес да се опитат да ви уловят за