19.10.2024 07:10

Великият океански път и 12-те апостоли: Дивата красота на Австралия

Видян 2667 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На по-малко от час по магистралата от Мелбърн е градчето Торки, което освен курорт като английското, на което е кръстено, има световна слава и като обетована земя на сърфа и сърфърите. Това е родината на култовата  специализирана марка Рип Кърл и на създадената от първия й дизайнер -  Куиксилвър, които са достатъчно популярни по света и у нас. ВИЖ СНИМКИ ТУК!


Оттук започва една от най-големите колективни забележителности на Австралия – прекрасния Велик океански път, построен точно преди 105 г. от завърналите се от фронта на Първата световна война местни войници.

Торки е много приятно място, също като другите градчета по Великия път, лишено от някакви Плази, Грандове и прочие големи хотели, с малки – предимно едноетажни вили и места за настаняване.

Плажът обаче е чуден – хем много дълъг, хем много дълбок, т.е. широк, и всеки ден по всяко време и във всеки сезон, даже в австралийската зима с нейните около 20-градусови температури, привлича сърфъри от всички възрасти – от 7 до над 70 г., както се убедихме с очите си.

Покрай ивицата с мек златен пясък се вие прекрасна и отлично окосена трева по хълма наоколо, пластики бележат пейзажа за разкош, народът се преоблича до голо насред зеления пояс и веднага се бухва във водата. Както навсякъде в Австралия, не са забравени и обществените тоалетни, като тук те не са така перфектни, понеже сърфъри с различни дъски спорят коя е по.по-най по стените край нужниците, та и скицират мненията си. Което е забавно!

Трябва да тръгнете по Великия океански път на юг – югозапад, за да преминете през специалната му Порта – неголяма арка над двете само ленти – по едно платно в посока, ширнала се край един от най-красивите от огърлицата плажове по един от безспорно най-красивите като гледки маршрути на цялата планета. Има си и леко соц по стил паметник на построилите пътя, до който се снимат главно китайските туристи, а те са най-многобройни по маршрута.

Наоколо по склоновете покрай целия път са се опнали вилните места на местните знаменитости. Най-забележителната, която всеки ще ви покаже, е на драматичен склон на океана преди Лорни, където и терените са най-скъпи заради нея – принадлежи на тукашната звезда Никол Кидман от времето, когато с Том Круз играеха семейство. Само напомняме, че и Кейт Бланшет, и много други киноикони са родом от Мелбърнско, така че купувачи на приказните и минималистични в повечето случаи къщи за милиони има в изобилие.

Обикновено пътуващите по Великия океански спират за обяд или за кафе в градче на име Аполо. То е известно с няколко малки и приятни заведения на самото шосе. От другата му страна е плажът, който тук не е най-възхитителният от многобройните наоколо, но също е доста хубав, разбира се.

Ние избрахме ресторантче за обяд, което е култово заради специалния си Lobster Roll или нещо като бургер с лобстер/омар, наистина изваден от океана – ще видите и него, и сьомгата изложени в малката витрина покрай възтесния бар, зад който персоналът приготвя пред посетителите тяхната проста, но вкусна храна.

По-надолу по пътя обикновено се спира за наблюдаване на коали в естествена среда, като винаги гидовете уточняват – те спят поне 20 часа на ден, така че обикновено не стават много за снимки, както и не са мечки, противно на световно разпространеното мнение, а са от семейството на кенгурата – торбести.

Апропо, недалеч от алеята с вековни дървета, на които висят спящи коали, а под тях крачат пъстри папагали, на ливада по склона нагоре – невъзможно и зареждащо зелен, са се настанили да почиват братовчедите кенгуру, също в естествена среда. Те обаче и в релакс доста мърдат, така че не са лесни за фокусирана снимка.

Случи ни се и  класиката – да ни мине кенгуру път, за което местните нямат поверие дали е късмет или лош знак, та ние го приехме за прекрасен. Докато човек си извади снимачката и натисне нейния „спусък” – скокливото животно набързо се шмугва в храстите или направо в гората – покрай Великия океански път на много места има джунгла.

Върховният момент на пътешествието е посещението на Дванадесетте апостоли – феномен, подобен на нашите Белоградчишки скали, но още по-царствено разположен в океана, недалеч от високия и също каменен бряг.

За наблюдение на фамозните образувания са създадени няколко свързани тераси, като човек просто не усеща как лети времето,докато запечатва наистина неповторимата природна красота.

Мястото е ултра ветровито – все пак от другата страна на океана е Антарктика, а  брегът е супер открит и висок, но най-смелите слизат по специални стълби да отснемат скалните форми откъм плажа.

Разглеждането, освен от ниско, може да стане и от много високо – с вертолет. Хелипортът е на неземно зелена морава до големия паркинг за посетителите на 12-те апостоли.

Тя е разделена от безкрайна шир, населена със стотици овце от местната порода като облачета – толкова много вълна имат, които кротко пасат.

За разлика от индийските туристи, на които разходката с летателен апарат след уикенд и пикник върху колата на паркинга е любима атракция, поради което образуват и опашка на минилетището.

 
Борис Ангелов
еликият океански път - София


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 20 октомври 21:00ч.

Маската 1994 г. ‧ Комедия/Екшън ‧ 1 ч 41 мин

Режисьор: Чък Ръсел
В ролите: Джим Кери Стенли Ипкис Камерън Диас Тина Карлайл Питър Грийн Дориън Тайръл

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв