Свързани новини

21.07.2014 09:45

$200 млрд. налива БРИКС в банката и ,,валутния си пул"

Видян 1510 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Равностойността на 200 милиарда долара в собствени валути, а не както се предполагаше "само" 50 000 000 000, ще налеят в общи проекти страните от БРИКС. Половината от средствата ще влязат в капитала на общата банка за развитие на клуба на 5-те големи държави, обединяващи 42% от населението, 26% от територията и 20% от БВП на света. Другата половина ще се набере във "валутен пул", който от ще защитава разплащанията, които от долари ще преминат в собствени валути.


Президентът на Китай Си Дзинпин определи втория фонд като "спестовна каса" на блока. Към него изразиха желание да се присъединят петата по население държава в света Индонезия, нефтената и регионална сила Иран, могъщият Казахстан, както и 11 латиноамерикански страни, сред които осмата световна икономика Аржентина, петролната Венецуела, цветущата Чили, стратегическата Куба, а и Никагаруа.


В нея, където на власт се върна приятелят на Тато - Даниел Ортега,  ще се реализира първият проект - нов канал между Тихия и Атлантическия океан. Той ще отнеме голяма част от бизнеса за десетки милиарди на Панамския, поради спестяването на значително разстояние между Европа и Азия за големите търговски кораби.


Другите големи проекти на БРИКС са единен виртуален универистет, обединяващ 72 висши училища от държавите, за да бъдат насърчени научните изследвания, алтернативна интернет мрежа, както и енергиен пул, тъй като включените и присъдружните държави държат повече от половината от ресурсите на света.


Нашата Дилма Русев, президент на Бразилия обобщи общото настроение и намерения: "Ние ще променим света, за да бъде по-справедлив".





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева