Свързани новини

15.01.2010 19:05

Борисов и Папандреу с обща подкрепа за присъединяването на Западните Балкани в ЕС

Видян 1583 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Георгиос Папандреу се споразумяха за съвместна подкрепа за присъединяването на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, предаде БГНЕС.


Това стана на българо-гръцката граница по време на срещата на двамата лидери, пристигнали край Златоград по повод откриването на новия ГКПП и пътя от родопския град до гръцкия Ксанти. „Този път е и символ на общия глас на народите от Балканите за обединяване на общия интерес към европейското членство. Ние си поставяме още една обща цел – да подкрепим присъединяването на останалите балкански държави към ЕС и по-конкретно на тези от Западните Балкани. Това трябва да стане до 2014 година, т.е. 100 години след първите вълнения и напрежения, които сме имали тук”, посочи Папандреу. „Аз съм убеден, че в това отношение ние с Бойко ще действаме заедно”, обърна се той към Борисов. Гръцкият лидер посочи още, че „с отварянето на пътя от Златоград до Ксанти двете страни доказват събарянето на всички стени от миналото, които са разделяли двата съседни народа”. Той акцентира върху значимостта на събитието, което се случва в годината на 130-ия юбилей от установяването на двустранните дипломатически отношения. Папандреу уточни, че предстои отварянето и на връзката Кърджали – Маказа - Комотини, но не посочи конкретни срокове. „Тези пътища откриват новите възможности за сътрудничеството в търговията, туризма и екологията. Това е и нашата обща цел, с развитието на тези области да се повиши и стандартът на населението от двете страни на границата”, подчерта той. Според гръцкия премиер „пътят от Златоград ще свърже курорта Пампорово с Беломорието и плажовете, а връзките между двете държави ще станат още по-интензивни”. Българският премиер Борисов, който вежливо отстъпи правото на гръцкия си колега да говори пръв, изрази удовлетворение от откриването на четвъртата пътна връзка с Гърция. „С нашето приятелство ние имаме шанса да направим много добри неща – да обединим усилията си в общите инфраструктурни проекти, в подпомагането на тютюнопроизводителите в този регион, в подкрепа на нашите съседи на Балканите да влязат в ЕС. Защото само тогава ще има мир и разбирателство, и само тогава народите ни ще просперират. С това откриване на пътя показваме действието на поговорката „където е текло, пак ще тече”, някогашният черен път вече е асфалтиран, а границата е леко препятствие”, заяви Борисов. Той подчерта, че двата православни народа трябва да се обичат и да си сътрудничат, а новият път от Златоград до Термес и Ксанти ще допринесе за развитието и на бизнеса, туризма, и за укрепване равновесието между религиите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на