Свързани новини

21.01.2013 17:13

Capital Economics: 10 години ще излизате от кризата

Видян 1025 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българските домакинства ще усетят излизането от кризата едва след 2020 г., според публикуваната в петък прогноза на британската анализаторска компания Capital Economics, пише вестник Капитал.


„Заради липсата на конкурентоспособност на българската икономика растежът й ще остане изключително слаб в следващите години. Когато производството в България се върне към нивата си отпреди кризата, икономиката може да е изгубила почти десетилетие на растеж“, твърдят експертите Нийл Шиъринг и Лиза Ермоленко.


„По-бърз растеж може да се постигне само с повишаване на вътрешната конкурентоспособност на икономиката, смятат анализаторите, като допълват, че един от вариантите това да се случи при условията на фиксиран валутен курс е, ако се намалят заплатите и цените в страната. Като аргумент те посочват, че БВП е с 5% под нивото си от пика през 2008 г. и ще се върне на това равнище чак през 2015 г. Авторите допълват, че дори при замразени заплати в публичния сектор цените спрямо 2008 г. са се повишили с 15%“, твърдят експертите.


Противно на правителствените прогнози, че потреблението ще се съживи и ще стане двигател на възстановяването, от Capital Economics очакват през тази година българската икономика да остане в стагнация с растеж, с пъти по-нисък от постигнатия в предкризисната 2008 г.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни