16.07.2024 12:23

Чакаме помощ от Чехия и Румъния за овладяване на бедствието в Стара Загора: Вътрешният министър

Видян 359 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чакаме помощ от Чехия и Румъния за овладяване на бедствието. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов на брифинг в Стара Загора, където втори ден бушува огромен пожар с периметър от 12 км.

    "Най-важното е да овладеем пожара и последващо евентуално да установим извършител. За момента няма населени места в опасност, кактои бедстващи граждани. На територията на засегнатия периметър работят огнеборци, доброволци, горски служители и служители на общината. Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС.


В момента имаме отговор и потвърждение от страна на чехите, които ще изпратят два хеликоптера. Отделно чакаме потвърждение и от колегите от Румъния. Апелирам към всички граждани за повече отговорност и разум", каза вътрешният министър, предаде БНТ.

    "Почти на всеки час имаме по няколко сигнала за възникване на пожари на територията на цялата страна", каза още Стоянов.


Снимки: Николай Диков


Рано тази сутрин автомагистрала Хемус от с. Слънчево до Варна бе отворена. Движението по участъка бе спряно вчера малко след 14 часа заради силно задимяване от възобновен голям пожар в горски масив и сухи крайпътни храсти.


По същата причина по-късно следобед бе затворен и алтернативният стар път Варна-София. Огънят там вилня и край природния феномен Побити камъни, а борбата с него продължи цяла нощ. Вечерта критично бе положението в аксаковското с. Припек, тъй като пламъците достигаха на метри от домовете на хората, а насред жегите водата в селото бе спряна.


В потушаването на пожарите се включиха десетки доброволци и всички сили на пожарната. Нейни служители и днес ще наблюдават опустошените райони заради риска от ново разпалване на открит огън в резултат на горещините и силния вятър.




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец