29.07.2024 13:36

Ердоган може да свърши като Саддам: Израел

Видян 878 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израелският министър на външните работи Израел Кац предупреди, че ако турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опита да се намеси във войната в Газа, може да се окаже като бившия иракски лидер Саддам Хюсеин, който беше свален и екзекутиран от подкрепяна от САЩ коалиция.

В неделя Ердоган си размени заплахи с израелски официални лица във връзка с продължаващата военна операция на ЦАХАЛ в Газа, както и с бързо ескалиращото напрежение с базираната в Ливан въоръжена групировка „Хизбула“. Говорейки на митинг в родния си град Ризе, Ердоган предположи, че Турция може да „влезе“ в Израел, за да помогне на палестинците.

„Трябва да бъдем много силни, за да не може Израел да прави тези нелепи неща с Палестина“, каза Ердоган. В миналото той осъди действията на Израел в Газа на тези на нацистка Германия - и оприличи израелския министър-председател Бенямин Нетаняху на Адолф Хитлер.


Катц отговори със свое предупреждение в X (бивш Twitter). „Ердоган върви по пътя на Саддам Хюсеин и заплашва да нападне Израел“, пише той и добавя, че турският лидер „просто трябва да си спомни какво се случи там и как завърши това“.

Лидерът на израелската опозиция Яир Лапид също разкритикува Ердоган, като го нарече „опасност за Близкия изток“ и „желаещ да стане диктатор“.



„Светът, и особено членовете на НАТО, трябва решително да осъдят неговите скандални заплахи срещу Израел и да го принудят да прекрати подкрепата си за Хамас“, пише Лапид в X.

Саддам Хюсеин е свален по време на водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. Той се укрива, но в крайна сметка е заловен от американските войски, осъден от иракски съд за престъпления срещу човечеството и екзекутиран чрез обесване през 2006 г.

По това време САЩ, ръководени от президента Джордж Буш, твърдят, че иракският лидер е имал връзки с Ал Кайда - групировката, която стои зад терористичните атаки от 11 септември - и е разполагал с оръжия за масово унищожение. По-късно и двете твърдения се оказват неверни, но Вашингтон ги използва като основание за нападение срещу Ирак, въпреки че не успява да получи одобрението на Съвета за сигурност на ООН.


 


Пламен Валентинов


 


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби

Погледнете нещата откъм положителната страна

Е, имали сте и по-добри дни, но пък днес ще имате много