22.07.2024 17:37

ЕС иска да отстрани Унгария от председателството: Ердоган

Видян 1315 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Европейският съюз търси начини да отстрани Унгария от председателството на блока заради „мирната мисия“ на премиера Виктор Орбан в Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред медиите.

Понастоящем Будапеща изпълнява шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз - органът, който определя цялостната политическа насока и приоритети на блока.

По-рано този месец Орбан предприе така наречената от него „мирна мисия“ в Украйна, целяща да намери решение на конфликта, като проведе разговори с „петте основни действащи лица“ - Украйна, Русия, Китай, ЕС и САЩ. В рамките на мисията той се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, което предизвика възмущение сред лидерите на ЕС.


Ердоган припомни собствената си среща с Орбан в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон по-рано този месец. Унгарският министър-председател е споделил плановете си да отиде и да се срещне с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, каза Ердоган.

„На следващия ден те започнаха да критикуват Виктор Орбан интензивно. Казаха: „Той каза това, каза онова, не сме съгласни с това, което Виктор каза, това, което каза, не е вярно“. Както знаете, г-н Орбан отиде в Москва и те го критикуваха. Той отиде в Китай и го критикуваха по същия начин“, цитира вестник Hürriyet думите на Ердоган.

Миналата седмица Европейският парламент осъди посещението на Орбан в Москва, определяйки го като „грубо нарушение на договорите на ЕС и на общата външна политика“. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заклейми пътуването на Орбан като „мисия за успокояване“.


 „Сега те изчисляват как да отстранят Унгария от председателството на ЕС“, твърди турският президент.

Миналата седмица Москва заяви, че критиките на ЕС към Орбан във връзка с неговата мирна инициатива за Украйна показват, че Брюксел е решил да подкрепи Украйна във военно отношение и че провоенната му политика няма да се промени.


 Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден, стимулиращ за вашето социално и личностно израстване

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден, стимулиращ за вашето социално и личностно