01.10.2024 14:56

Еволюцията е част от Божия план: Патриарх Кирил

Видян 166 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин не противоречи на Божия план, а само подсилва идеята за божествен план, заяви в понеделник предстоятелят на Руската православна църква, патриарх Кирил, при посещението си в Sirius Scientific and Technological University.

Патриархът твърди, че за него - както и за Дарвин, който е бил „много религиозен човек“ - теорията за еволюцията никога не е била фактор в антирелигиозните спорове и че вместо това тя трябва да се разбира като инструмент, вграден във Вселената, който човечеството може да се научи да използва.

„Бог е създал една невероятна Вселена, дал ни е възможност да се развиваме. Понякога казваха, че еволюцията е против Божия план - тя не е против Божия план, а свидетелства за невероятен божествен план, когато човек със собствени усилия, разчитайки на външни фактори, може да се развие по начин, който се е случил в резултат на еволюцията“, каза Кирил.


Коментарите му идват в момент, когато някои представители на духовенството и няколко руски политици неотдавна определиха теорията на Дарвин като „ненаучна“ и „подвеждаща“. По-рано този месец Муслим Хучиев - помощник на министър-председателя на Русия и бивш премиер на Чечения - предложи учението на Дарвин да бъде изтрито от учебниците в страната.


„Всеки знае, че това е фалшива теория, която противоречи на религията. Според мен това е първата стъпка в духовното развращаване на децата. Можем просто да я премахнем. Тя не е вярна, противоречи на религиозното образование и всички религии са признали това“, твърди той и призовава министъра на образованието Сергей Кравцов да забрани теорията в училищата.

Няколко представители на Руската православна църква също подкрепиха предложението, като председателят на Патриаршеската комисия по въпросите на семейството Фьодор Лукянов заяви, че теорията на Дарвин е „изначално неморална“, тъй като „предполага сиромашията на човешкия род, отсъствието на Създател за такова сложно и красиво творение като нашата Вселена“.

Други обаче се изказват против забраната. Говорителят на Московската патриаршия Владимир Легойда твърди, че не е задължително еволюцията и креационизмът да са в конфликт помежду си и че и двата подхода трябва да се преподават на децата.


Мария Пенчева


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Малко мистично и нетипично начало на месеца

Малко мистично и нетипично начало на месеца. Светът