Свързани новини

15.09.2024 12:09

Гарелов vs Кеворк: Легендарната битка

Видян 957 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броени дни, след като Гарелов почина, Кеворк навърши 80 - така беше сложена точка на най-голямата ни тв битка. Това е важна история, защото е епоха, поставила мост между соца и капа и има значение...


С нашите бяхме на море в Созопол през 1982 г., заедно с приятелката на майка ми Донка Стамболийска и съпруга й Иван Гарелов на Созопол, който нямаше нищо общо с онова, което е в момента. Беше наистина романтично градче с две-три кръчми и Пъц - единствен бар в старата част. Баш в нея, в една автентична дървена къща, летуваха Гарелов и Донка. В новата част, където пък бяхме настанени ние, основна забележителност точно до мини пощата, станала култова покрай Оркестър без име, беше опашката за понички.


Филмът неслучайно е снет в Созопол, не е случайно също, че имената на героите са същите като артистите и Станко Стратиев - също приятел на нашите просто талантливо беше романтизирал някои истински истории от онова време с тези и други герои. В онези компании имаше и други бележити личности като хрониста на последвалата мутренска епоха Христо Калчев и неизменния Досьо (Досев), който винаги намираше място за дошлите или останалите без квартира, а те не бяха никак малко. Носеха се фланелки, наричани от курортистите "адидаски", защото носеха логото на немската марка. И дънки. И големи тъмни очила.


Кой направи Созопол Мястото за артбохемата от онова време? Иван Славков. А покрай 40-годишнината на Аполония преди дни е хубаво да напомним, че и тя е негово "дете". Същият човек е, който като шеф на телевизията даде път на Панорама - взета от Панорама на ВВС, и Всяка неделя и направи Гарелов и Кеворк техни водещи.


Малцина днес помнят, че никой от двамата не беше първи водещ на своето шоу. Което няма и особено значение. Не е толкова важно човек да бъде първи по време, а да бъде най-добър, за да остане.


Гарелов и Кеворк останаха легенди, защото успяха да брандират имената на предаванията с постоянството си и при двата режима, а с това направиха запазени марки и своите собствени имена. 


Кеворкян доби ореол в края на соца, когато предаването му беше спряно, заради една реплика на руснак, изказана в него - каламбур с популярния девиз на Коминтерна, като каза: Пролетарии от всички страни - извинявайте. В края на 1988 г. престарелите босове на БКП бяха превъртели и гонеха наред - например Нешка Робева и другите от появилия се екологичен Русенски комитет за защита на дунавската ни столица от румънското обгазяване. Така "забраниха" и най-гледаното тв шоу.


Преследването канонизира дисидентите, които година по-късно станаха най-популярните хора след свалянето на Тодор Живков от другарите му, последвало неговата оставка (както е писал кумирът им Маркс: "Историята се повтаря като фарс днес" с подобния казес Нинова).


Гарелов, като умерен човек, бе издигнат като зам.-шеф на телевизията, докато Кеворк стана институция с предаването си, особено в нощта на първите свободни избори на 10 юни 1990 г.


Неговата Всяка неделя беше трибуната на демократите, докато Гареловата Панорама балансираше и беше добронамерена към властта, останала в ръцете на комунистите.


До момента, когато Андрей Луканов, представян едва ли не за таен баща и благодетел на демократичните сили и крила, звънна пряко в ефир на Иван, за да му търси сметка за нещо, излъчено в предаването, което вбеси този дипломат и умерен мъж. Ненужно и глупаво изсилване, което и роди останалото класика на прехода понятие за "телефонно право". 


В открита битка, продължила повече от десетилетие, Гарелов и Кеворк се надпреварваха всеки по своя начин.


Кеворкян нарави Всяка неделя институция, като моделът на предаването е повтарян от неделните тв "магазини"  буквално, само дето ги няма умните въпроси и умните отговори. Понеже и качеството на събеседниците спадна драстично, а и отдавна не са по желание.


На нейната база Кеворк реализира Българското сдружение за честни избори и граждански права, от което - друго да не е, започна ерата на модерните социологически проучвания и екзит-половете във време, когато нямаше Галъп-и, Алф-и и тем подобни. Днес бихме нарекли всяко от тези начинания на Кеворк "проекти".  


В същото време Гарелов - едва ли нарочно, създаде школа от журналисти. Неговият любимец и заместник, след като стана директор в Нова телевизия, Бойко Василев не е мръднал от схемата на учителя си и изградения от него стил в Панорама, която прави. Елена Йончева стана единственият ни международно признат военен кореспондент, а вече е втори мандат евродепутат. Бойко Станкушев сега е шеф на Антикорупционния фонд. Светослава Тадаръкова, тогава Стаева, направи куп авторски предавания и филми. Жени Атанасова крепи международния фронт на БНТ, доколкото още съществува. И това са много малка част от учениците от школата на Гарелов.


Който направи грешка, когато на ръба на вековете стана директор в Нова телевизия в опита на нейния тогавашен гръцки собственик да получи национален лиценз. Стъпил на поста, той и ученичката му Олга Лозанова имаха идея да правим дневни шоубиз новини, която за съжаление не реализирахме. Тогава обаче Гарелов много ми говори за битката си с Кеворк. Нещо, което "противникът" му никога не е правил, когато сме приказвали.


От него пък запомних нещо, което ми каза като комплимент за моето тогавашно списание, но си е и вярно: "Не е важно какъв ти е тиражът, а колко е голямо влиянието ти". В епохата на сайтовете това важи за посещаемостта им.


Журналистиката е занаят на детайла и на точното поставяне на акценти, което е и голямото майсторство в нея.


Съжалявам, че не отговорих утвърдително на поканата на Кеворк да помогна за имиджа на последната Всяка неделя, която - по ирония на съдбата, беше в разделилата се с Гарелов Нова телевизия. 0


Няма да забравя и последния ни засега телефонен разговор, в който ми благодари за позиция. Направи го бащински и няма да се изтрие от паметта.


Няма да забравя и странен обяд с Гарелов в столичен хотел, на който ме покани доста набързо и, ако беше някой друг, едва ли щях да отида, но го направих от уважение. Той ми сподели разочарованието си, че не са му поверили кампанията на Радев за първия мандат.


Не знам дали много хора помнят, че след напускането на телевизията - между воденето на продуцираното от сегашния министър Милошев тв състезание по бТВ и краткото завръщане в ТВ7 на банкера - беглец Цветан Василев, Гарелов правеше политически пиар. Първият му клиент  беше НДСВ на Царя. Той със сигурност щеше да помогне на Радев, който тогава беше доста неуверен в комуникацията.


Гарелов се предаде, щом загуби съпругата си Донка.


Когато чух за претърпян от него тежък инцидент на Св.Влас в средата на юли, дори не пожелах да напиша нещо, въпреки че можех да го направя доста преди колегите да "открият" историята.


Винаги е добре големите да бъдат помнени с победите. Особено в нация, която напоследък придоби "лузърски" манталитет. 



Борис Ангелов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Гарелов vs Кеворк: Легендарната битка

Гарелов vs Кеворк: Легендарната битка

Броени дни, след като Гарелов почина, ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец