10.12.2008 11:21

"Гърция без държава" според в. "Монд"

Видян 1419 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Под заглавие "Гърция без държава" френският вестник "Монд" в редакционна статия днес отбелязва: "Бунтовете, които опустошават от три дни големите гръцки градове и главно Атина, показват неравенствата в едно общество, което само за няколко години премина от Балканите в Европа".


Изправени пред хиляди младежи, които започнаха една истинска партизанска война в градовете, подпалвайки магазини и коли, държавата изглежда неспособна да възстанови спокойствието. Тя е неспособна, защото от дълго време е с гузна съвест и подкопан авторитет от клиентските връзки, корупцията и непотизма, пише "Монд", цитиран от БГНЕС. Пример за неспособността си, правителството даде и по време на вълната от горски пожари, които изгориха полуостров Пелопонес и областта Атика през лятото на 2007 г. Тогава ставаше въпрос за природно бедствие.
Консервативното правителство на Костас Карамалис, с оглед на изборите, беше обявило изплащането на милиони евро на пострадалите от пожарите. След изборите, пострадалите не получиха нищо. Проблемът не е в партиите. ПАСОК, която управлява в продължение на две десетилетия, имаше същите недостатъци, каквито има и десницата. Не искаше - или не можеше, да изгради една съвременна правова държава. Големите фамилии в политиката - Караманлис, Мицотакис, Папандреу - които се сменят във властта и техните сътрудници, се облагодетелстват от една система, чиито негативи се усещат от голяма част от населението, пише "Монд". "Социалната криза обяснява, без да оправдава насилието от последните дни. Правителството на Караманлис може да възстанови реда. То обаче, е много слабо за да стигне до корените на обществените безредици", допълва вестникът.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

4,3 по Рихтер тресна между Пловдив и Асеновград

4,3 по Рихтер тресна между Пловдив и Асеновград

Земетресение със сила 4,3 по скалата на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби