11.10.2024 13:23

Японска организация, бореща се срещу разпространението на ядрено оръжие, получи Нобелова награда за мир

Видян 97 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Японската организация "Нихон Хиданкио" е тазгодишният носител на Нобелова награда за мир.

Организацията е отличена за дългогодишната си работата по постигане на свят, лишен от ядрени оръжия. Основната им кауза е да популяризират тезата си, че ядрените оръжия не бива да бъдат използвани никога повече. За последно те са използвани преди 80 години. От Нобеловия комитет припомниха, че при ударите с атомни бомби в японските градове Хирошима и Нагасаки загиват на 220 хиляди души. През изминалите седмици все повече се засилват страховете, че Москва може да прибегне до употребата им във войната си в Украйна.

Преди минути Нобеловият комитет в Осло обяви решението си. Наградата, която получава лауретът за мир, е в размер на малко над 1 млн. долара или 11 милиона шведски крони. Преди това се смяташе, че е възможно тази година да не бъде присъден Нобел за мир, заради няколкото продължаващи войни по света.

Много лауреати на Нобела за мир са широко критикувани в миналото, сред които Хенри Кисинджър, Ясер Арафат и Шимон Перес. Нобеловият комитет не се е колебаел през годините да изпрати силни сигнали срещу репресии и режими в страни като Иран, Беларус, Русия, Китай, Пакистан, Китай и други.


На снимката: Казуми Мацуи, вдясно, кмет на Хирошима, се покланя пред мемориалния кенотаф в Хирошима, в Мемориалния парк на мира в Хирошима, Западна Япония, 6 август 2015 г. Нобеловата награда за мир беше присъдена на Нихон Хиданкьо, японска организация на оцелели от американските атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, за нейната активност срещу ядрените оръжия. (AP Photo/Eugene Hoshiko, File)








Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 13 октомври 21:00ч.

Вън от пещта 2013 г. ‧ Трилър/Екшън ‧ 1 ч 56 мин

Режисьор: Скот Купър
В ролите: Крисчън Бейл Ръсел Базе Кейси Афлек Rodney Baze Jr. Уди Харелсън Харлан Дегроат

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Напълно безразборно споделяте симпатиите си

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Напълно безразборно споделяте симпатиите си, а това