17.09.2009 17:47

Икономиката спира без държавни поръчки

Видян 1714 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не спирайте държавните поръчки! Това е единодушната позиция на бизнеса, който се надява правителството да отпуши икономиката, като използва единствения възможен лост. В противен случай междуфирмената задлъжнялост заплашва да взриви икономиката.
До неотдавна тя се компенсираше от достъпните кредити от банките и чуждите инвестиции. Потокът на вложенията обаче е с 3 милиарда евро, или близо 10% от БВП на България, по-малък тази година. Като сметнем и факта, че банките затегнаха режима и направиха кредитите неизгодни за бизнеса, на практика спасяването на давещите се остана дело единствено на самите давещи се. Още повече, еврофондовете няма да вкарат достатъчно количество пари в страната поне още половин година, а вероятно и за по-дълъг период.
Както става навсякъде в Европа и в света, държавата просто трябва да реагира, защото нещата са опрели  до дилемата “на живот и смърт”.
Заради ревизиите във всички министерства и ведомства обаче и режимът на държавните поръчки стана рестриктивен. Проблемът е, че ако до неотдавна в ситуация на непрекъснат икономически ръст те са били донякъде и лукс, сега са от първа необходимост.
Ако поръчките бъдат отрязани и в следващите месеци, стотици хиляди хора ще загубят работата и спестяванията си. Така временната криза, която по преценки на правителството ще отшуми до май, може да се превърне в системна и да се върнем там, откъдето тръгнахме през 1997 г.
Преведено на всекидневен език, това означава поредно задушаване на средната класа, отказ от нови дрехи и уреди за години напред, плюс ограничаване дори на храната. Известно е, че има мрачни прогнози за напомпване на инфлация след дефлацията. Ако те се окажат реалност, огромно количество от българските домакинства няма да успяват да свързват двата края години наред.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Димитър Главчев  и Стивън Ковингтън

България ще бъде надежден съюзник на НАТО и занапред: Главчев

НАТО е във важен етап, при който фокусът ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични комуникатори

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични