05.04.2009 13:47

Искров: "Прави се търговия със страховете на хората!"

Видян 1359 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Много страни могат само да мечтаят да имат такова състояние на финансите!", заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров, предаде БГНЕС. Така Искров оцени финансовата ни система по време на световната икономическа и финансова криза. Според него чуждестранни институции и медии правят търговия със страховете на хората по време на кризата. Така той отговори на въпрос съществува ли опасност от падане на Валутния борд следствие на определени заинтересовани среди в страната. Днес той представи програмата за честване 130 годишнината от създаването на БНБ. Иван Искров остро реагира  на внушения от чуждата преса, вещаещи финансова нестабилност за страната ни. Той посъветва българските журналисти да не прилагат подхода на копиране от външни източници  без  критика, като ги прикани да  питат и получават данни от БНБ. „Често тези анализи се правят от некомпетентни хора или от компетентни, но незапознати”, каза той. Подобни тълкувания има и от страна на институции, които били изключително заинтересовани да правят пари от държави в нашия регион. Често се тиражирали и лъжи от страна на инвестиционни банки и хедж фондове и колкото повече правели това, толкова повече скачала доходността на техните операции.
На 11 и 12 април, т.е. следващата събота и неделя,  в БНБ за първи път ще има Дни на отворените врати за софиянци и гостите на София като част от богата програма  за честването на 130-годишнината на най-старата ни публична институция. Подготвен е и сборник с архивни документи на банката в четири части от 2800 страници за периода 1948-1990 г. В БНБ ще представят скоро и новата си интернет страница, която ще съдържа повече от 10 000 документа. Ще бъде издаден и каталог с художествени произведения от богатия фонд на финансовата институция. Кулминация на проявите ще бъде тържествения юбилеен концерт на 12 юни  в столицата, за който се очаква да пристигнат управители на централни банки от ЕС, балканския регион, САЩ, Япония и Русия. Приветствия  на него ще поднесат както българският президент Георги Първанов, така и президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще общувате активно с колеги и познати


Днес ще общувате активно с колеги и познати. Споделете