13.05.2024 15:24

Киев ще получи първите F-16 "до седмици"

Видян 613 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна може да получи изтребителите F-16, обещани й от западните й поддръжници "в рамките на седмици", твърди британският вестник Evening Standard в петък, позовавайки се на това, което нарича "високопоставен военен източник". Самолетите е трябвало да бъдат доставени в Киев или до юни, или до юли, каза източникът.

Вестникът не съобщава коя нация се предполага, че ще достави самолетите или какъв ще бъде общият им брой.

 През март холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че Дания ще бъде първата нация, която ще достави F-16 и ще го направи в някакъв момент това лято. Холандия трябваше да я последва скоро след това и да предостави на Украйна партидата си изтребители "през втората половина на годината", каза министърът по това време.

По-рано през май говорителят на украинските военновъздушни сили Иля Евлаш заяви, че Киев може да получи самолетите още след 5 май. Той също така призна, че датата на доставка вече е била "променяна няколко пъти". Киев се стреми да придобие произведените в САЩ самолети от доста време на фона на продължаващия конфликт с Москва, който навлезе в третата си година този февруари.

През 2023 г. западните страни обявиха международна коалиция, която да помогне на Украйна да закупи проектирани от САЩ F-16 и да обучи пилотите си. Повече от 40 самолета бяха обещани на Киев общо от няколко западни държави, включително Дания, която обеща да предостави 19 самолета от този тип, и от Холандия, която заяви, че ще изпрати 24.

Украинските власти признаха, че страната може да се сблъска с инфраструктурни трудности при поддържането на проектираните от САЩ самолети. Някои от висшите военни в страната също заявиха пред Politico през април, че самолетът дори може да не е вече актуален, тъй като Русия вече е предприела мерки за противодействие на тях.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви миналия ноември, че въпреки че F-16 със сигурност ще добавят към възможностите на Украйна, те далеч няма да бъдат "сребърен куршум", който може да промени из основи ситуацията на фронтовата линия.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Добро пожаловать 13.05.2024 16:00

    Скрап до скрапа, мила моя майнольо, тоз път ще валят от небето!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак