31.07.2024 09:22

Лидерът на Хамас Исмаил Хания е убит в резиденцията си в Иран

Видян 235 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на политическото крило на Хамас Исмаил Хания е бил убит заедно с един от охранителите си в Техеран, потвърдиха палестинската групировка и иранските власти.

Хамас побърза да обвини за убийството Израел, който засега отказва коментар.

Групировката заяви, че Хинея е бил убит във вторник сутринта при „вероломно нападение на ционистите срещу резиденцията му“ в Техеран.

Иранската революционна гвардия (ИРГК) заяви, че се провежда разследване. Хания, който обикновено се намира в Катар, беше в иранската столица за встъпването в длъжност на новия президент Масуд Пезешкиан.


Убийството на Хания е „страхлив акт, който няма да остане безнаказан“, цитира високопоставеният служител на Хамас Муса Абу Марзук от управлявания от Хамас канал Al-Aqsa TV.

„Това убийство от израелската окупация на брат Хания е сериозна ескалация, която цели да сломи волята на Хамас“, заяви пред Ройтерс висшият служител на Хамас Сами Абу Зухри. Той каза още, че Хамас ще продължи пътя, който следва, и е „уверен в победата“.

Израел заплаши да ликвидира Хания и други лидери на Хамас заради нападението на групировката срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха 1200 души, а други около 250 бяха взети за заложници. По-рано тази година при израелски въздушен удар в централната част на Газа бяха убити трима сина и четирима внуци на Хания. Военните твърдят, че те са участвали в „терористични дейности“. Тогава Хания заяви, че от октомври досега са били убити около 60 членове на семейството му.


От Катар Хания е дипломатическият лидер на бойната групировка, като посредничи в преговорите за прекратяване на огъня и за връщане на израелските заложници по време на войната между Израел и Хамас.


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Не позволявайте да играете ролята на боксова круша

Не позволявайте да играете ролята на боксова круша (в