05.11.2009 15:57

Лихвените нива започнаха да падат

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лихвените нива у нас започнаха да падат, макар и слабо в последните месеци. Как ще се развие тази тенденция, според Вас, в следващите няколко месеца? Вчера, се проведе среща на Асоциацията на търговските банки с Министър Дянков, на която се обсъдиха идеите на банките и правителството за облекчаване на кредитирането и намаляване на лихвите.


Ние вярваме, че идеите предложени от банките и мерките, които правителството е готово да обсъди и предложи наистина ще доведат до създаване на една много по-добра бизнес среда и от там съответно до намаляване на лихвите.


Една от обсъжданите възможности е за издаване на Еврооблигация от правителството на България. Нашето виждане е, че това е ефективен и относително бърз инструмент за намаляване на лихвените равнища в страната. Тази идея не е нова за Министър Дянков и той вече е заявил намеренията на правителството в тази насока. Ние сме обсъждали с БНБ тази възможност и централната банка е също за много позитивно настроена към използването на този финансов инструмент. Ако издаването на еврооблигация се осъществи, положителните ефекти върху макроикономическата ситуация, доверието в правителството, банковия и реалния сектор в частност ще бъдат в няколко насоки, като основният ефект е допълнително повишаване на имиджа на България и правителството в чужбина и в страната, което резултира в намаляване на цените на всякакъв вид чуждо финансиране за банки и фирми.Текущите пазарни условия дават възможност за постигане на много конкурентни цени, които да бъдат използвани като бенч марк на всички корпоративни издатели (на облигации) от България, включително банки, като това допълнително ще увеличи общата ликвидност в страната на по-ниски цени от сегашните.  Намалението е логично да се отрази върху цената на кредитите в банковата система в България.



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Димитър Главчев  и Стивън Ковингтън

България ще бъде надежден съюзник на НАТО и занапред: Главчев

НАТО е във важен етап, при който фокусът ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични комуникатори

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични