Мадуро печели трети мандат

Свързани новини

29.07.2024 17:37

Мадуро печели трети мандат

Видян 1172 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Николас Мадуро печели президентските избори във Венецуела, сочат официалните резултати. Лидерите на Русия и Китай поздравиха държавния глава за третия му мандат.

Ръководителят на Националния избирателен съвет (CNE) Елвис Аморосо обяви малко след полунощ в неделя, че при преброени 80% от бюлетините Мадуро е получил над 51% от гласовете срещу 44% за основния му съперник Едмундо Гонзалес.

Мадуро определи победата си като „триумф на мира и стабилността“, обръщайки се към привържениците си в Каракас. Венецуелската опозиция оспорва остро резултата, твърдейки, че изборните правила са били нарушени, а Гонсалес също претендира за победа.

Лидерът на опозицията Марина Корина Мачадо, на която съдът забрани да се кандидатира за поста заради обвинения в корупция, отхвърли победата на Мадуро, заявявайки: „Ние победихме и целият свят го знае“.

След вота венецуелският изборен орган, който според опозицията е в полза на управляващата партия, не публикува веднага резултатите от всяка от 30 000 избирателни секции в страната, съобщават медиите.

61-годишният Мадуро благодари на поддръжниците си и се подигра с опозицията, която според него „крещи за измами“ на всеки избор.


Резултатите предизвикаха смесени реакции от страна на международните лидери.


Руският президент Владимир Путин поздрави венецуелския си колега в понеделник, като изтъкна стратегическото значение на партньорството между Москва и Каракас. Той изрази увереност, че Мадуро ще продължи „прогресивното развитие“ на двустранните отношения „във всички области“ и заяви, че той винаги е добре дошъл в Русия.


Пекин също поздрави Мадуро и похвали Венецуела за „гладкото провеждане на президентските избори“, заяви в понеделник говорителят на китайското външно министерство Лин Цзян.


Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше сред изразилите скептицизъм, като заяви, че има „сериозни опасения“, че резултатът „не отразява волята или гласовете на венецуелския народ“. Чилийският президент Габриел Борик нарече резултата „труден за вярване“ и поиска „пълна прозрачност“.


Мадуро получи поздравления от регионалните си съюзници, включително от лидерите на Куба, Хондурас и Боливия.


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мадуро печели трети мандат

Мадуро печели трети мандат

Николас Мадуро печели президентските ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Нещата ви ще се подредят добре през днешния ден

Нещата ви ще се подредят добре през днешния ден,