10.06.2024 10:56

Мелони решава Урсула или не след разгромна победа на евроизборите в Италия

Видян 1468 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дясната партия Италиански братя на министър-председателката Джорджа Мелони спечели вота за Европейски парламент в Италия в неделя. Мелони не просто запазва процентите си подкрепа, но дори леко ги вдига след близо 2 години управление. Подкрепата за лидера на евроконсерваторите в нейно лице е 5 пъти по-голяма, отколкото на миналите избори за ЕП преди пет години. А Италия дава над 10% от всички членове на Европарламента. Така от Мелони ще зависи дали Урсула фон дер Лайен ще запази поста си на премиер на Европа. Или пък Марио Драги ще го заеме, както се говори упорито в Италия. В момента Мелони е силно ухажвана и от Фон дер Лайен. Но и от голямата победителка във Франция Льо Пен, която я иска в съюз на консерваторите, за да станат втора сила в ЕС.



Партията на Мелони, наречена по първите думи на италианския химн, спечели категорична победа с 28% от гласовете при преброени почти 70% от бюлетините.

Другите членове на нейната дясноцентристка коалиция се представиха също както на парламентарните избори преди близо 2 години. Дясната партия Лига на Матео Салвини, също консерватор, получи 8,5 %. Основаната от Силвио Берлускони Форца Италия не отстъпи позиции, въпреки прогнозите след смъртта на милиардера и под ръководсктвото на ексшефа на Европарламента Таяни взе 9%.

Лявоцентристката опозиционна Демократическа партия загуби отново, въпреки новия си лидер Ел Шлайн в дамския дуел на върха, като изкара 24,5 %. Лявоцентристкото движение Пет звезди, оглавено от експремиера Конте пък получи по-малко от очакваните 13 на сто и стигна до 10,5 %.


Трябва да се каже, че всички италиански партии са категорично против призивите на Макрон за по-засилено участие, включително и с личен състав в Украйна, и за насочване на западни оръжия към Русия. Всички лидери подчертаха това при заключителните си тв речи. Това е важно да се знае в навечерието на събирането на Г7 на Апенините. 


„Горда съм, че отиваме на срещата на Г-7 и в Европа с най-силното правителство от всички“, заяви Мелони в централата на партията си в понеделник. Тя е и домакин на форума на седемте най-развити държави.

Мелони излезе от изборите за ЕС с по-голяма подкрепа от другите двама от голямата европейска тройка на срещата на Седморката. Немският канцлер Олаф Шолц остана трети, а френският президент Еманюел Макрон не получи и половината гласове спрямо Льо Пен и катастрофира с мизерните 14 на сто, което е най-добрата оценка за неуравновесената му политика, особено напоследък. 



Пламен Валентинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще изпитвате желание да помагате на другите

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще изпитвате желание да помагате на другите, но