25.07.2024 17:00

Москва смени името на площад Европа

Видян 309 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Московските градски власти решиха да променят името на площад „Европа“ - голям площад в центъра на града, разположен в близост до Киевската гара и до голям търговски център със същото име. Теренът, разположен между железопътния терминал и река Москва, вече ще се нарича площад „Евразия“, се казва в постановление на градските власти, публикувано в сряда.

Документът, подписан от кмета Сергей Собянин, не дава официално обяснение за промяната на името. Той отменя всички предишни решения на градските власти, свързани със старото име. Градските власти не са коментирали развитието на ситуацията.

Създаден през 2002 г., площадът първоначално е бил част от съвместен руско-белгийски проект, целящ да символизира единството на континента, според руските медии. В центъра на площада има фонтан, украсен с „Отвличането на Европа“ - абстрактна скулптура на белгийския художник Оливие Щребел. Площадът е известен с това, че на него са поставени 48 знамена с цветовете на всички европейски държави, но те са премахнати през 2023 г. по време на конфликта между Москва и Киев. Тогава градските власти не коментираха официално премахването им.

На площада е поставен и възпоменателен камък, отбелязващ 300 години от „Обединението на Украйна и Русия“. Това се отнася до момента, в който казаците, живеещи на територията на съвременна Украйна, се откъсват от Полско-литовската общност през XVII в. след въстанието на Богдан Хмелницки и молят Царство Русия да ги приеме.


Това не е първият случай, в който места, наречени на Европа в Русия, получават нови имена през последните години. През 2022 г. площадът на Съвета на Европа в Саратов е преименуван на площад „Героите на Донбас“. По-късно същата година град Перм променя името на своя площад „Европа“ на площад „Три века“.


 Пламен Валентинов


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби