Портите на ада, Туркменистан

Свързани новини

25.05.2024 08:15

Най-опасните природни забележителности, които примамват нищо неподозиращите посетители

Видян 2493 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С рискове, включващи всичко от токсични изпарения до смъртоносна топлина, тези природни забележителности със сигурност не са за хора със слаби сърца.
DailyMail. com претърси земното кълбо за колекция от чудеса, към които туристите са предупредени да подхождат с изключителна предпазливост.
Съвсем неотдавна Пещерата на смъртта в Коста Рика или "Cueva de la Muerte" влезе в заглавията с любознателни туристи, които се стичат, за да видят пещерата, която отделя въглероден диоксид и незабавно убива всяко същество, което влезе.Но също толкова токсично е и серното езеро при вулкана Кава Иджен в Източна Ява, Индонезия, което би убило всеки, ако падне.
От пещери до вулкани до покрити с лед планини и места между тях, направете пътуване надолу, за да видите чудесата, от които трябва да внимавате.


Портите на ада, Туркменистан

Наречен Портите на ада, горящият газов кратер Дарваза в Туркменистан е дупка с дълбочина 30 метра и ширина 39 метра, която се е образувала, когато руснаците са сондирали за природен газ.

Горните слоеве на почвата се срутили в подземна пещера, отваряйки голяма дупка, пълна с газ.

За да се избегне отравяне с газ на местните хора и добитъка, геолозите го запалиха. Те смятаха, че огънят ще утихне в рамките на седмици, но целият кратер гори близо 50 години.

През ноември 2013 г. канадският изследовател Джордж Курунис откри, че уникални бактерии оцеляват на дъното на кратера въпреки температурите на печене.

Курунис беше ръководител на експедицията от името на National Geographic като част от проект, който включваше влизане вътре в кратера и събиране на почвени проби за ДНК анализ.
Целта е да се търсят „микроскопични форми на живот, които са способни да оцелеят в тези изключително горещи и сухи условия“, обяснява Курунис. Отне година и половина подготовка и получаване на разрешение от правителството.

За да влязат в кратера, Курунис и неговият екип опънали огнеустойчиви въжета през пламтящата яма и той успял да излезе на въжетата, използвайки шайби и носейки топлозащитен костюм със самостоятелен въздушен резервоар.

След това трябваше да се спусне до дъното, където имаше 17 минути, за да събере пробите си, да вземе някои температурни показания и да излезе безопасно.

Хиляди туристи също се стичат на мястото всяка година, за да заснемат огнени снимки отстрани. Докато кратерът е една от основните туристически атракции на Туркменистан, той също е причина за екологична болест с огромни количества вреден метан, освободен в атмосферата.
 
 Кристалната пещера Найка, Мексико
 
 Пещерата на кристалите в Мексико е свързана с мината Найка, под повърхността на Найка, Чихуахуа, където изследователите могат да се възхищават на масивни лъчи селенит.

Открити от двама миньори, търсещи олово, зашеметяващите бели греди от гипс растат с темпото на охлюв в продължение на стотици хиляди години, а някои сега са с размери над 9 метра.

Огромните мини в Наика са разкопани от години, но през 1975 г. е отводнена масивна площ, за да могат да се извършват минни операции и е открита невероятната колекция от гипс.

Образуванията се оформят, когато прегрятата вода започва да се охлажда и се насища с гипс. С течение на времето във водата се образуват кристали. Един от основните проблеми, пред които все още са изправени учените, желаещи да учат под земята в Найка, е топлината.

Горещ извор, разположен близо до Кристалните пещери, означава, че температурата е твърде гореща, за да могат хората да останат в кристалната камера повече от десет минути наведнъж. За щастие, други части на мината са климатизирани.

Канадският изследовател Курунис е един от малкото хора, които са се осмелили да влязат в пещерата и DailyMail. com каза, че това е едно от най-дивите преживявания в живота му.

Той обясни: "Температурата на въздуха вътре достига 122F (50C) с относителна влажност от близо 100%, което прави въздуха вътре да се чувства като 228F (105C)! Трябваше да носим специални пълни с лед костюми, за да влезем в пещерата за кратки проучвания. "
Вулкан Кава Иджен и серна мина, Индонезия

 Вулканът Кава Иджен в Източна Ява, Индонезия, съдържа най-голямото в света киселинно вулканично кратерно езеро, известно с тюркоазения си цвят. Той има ниво на рН от 0,5.



Активният кратер е известен с богатите си серни находища, които се добиват.


Вулканът е един от няколкото активни стратовулкана - вулкан, изграден от алтернативни слоеве лава и пепел - построен върху 12,5 мили широка калдера Иджен, най-голямата в Ява.


Мъжете, работещи във вулканичната верига Иджен, имат кратка продължителност на живота поради наказващите условия, с които се сблъскват всеки ден в дълбините на мините.


Те не носят нищо друго освен тениски и панталони, докато събират жълтия материал, въпреки отделянето на токсични изпарения и факта, че разтопената сяра се нагрява до повече от 240 F (115 C).


Те също така трябва да избягват смъртоносното тюркоазено-синьо езеро, което заема по-голямата част от пода на кратера, тъй като е съставено от почти чиста сярна киселина и незабавно би убило всеки, който няма късмета да падне.


Сярата е естествен източник на сярна киселина и се използва от петролните рафинерии и в производството на стоки като перилни препарати и торове. Също така е ключова съставка в главите на мачовете.


Изригванията от Иджен са много опасни поради риска езерото да се оттича, за да образува катастрофални лахари, разрушителни кални потоци по склоновете на вулкан.


Плантациите за кафе покриват голяма част от пода на калдерата Иджен, а туристите са привлечени от неговите водопади, горещи извори и драматични вулканични пейзажи.


Мъжете, работещи във вулканичната верига Иджен, имат кратка продължителност на живота поради наказващите условия, с които се сблъскват всеки ден в дълбините на мините.


Те не носят нищо друго освен тениски и панталони, докато събират жълтия материал, въпреки отделянето на токсични изпарения и факта, че разтопената сяра се нагрява до повече от 240 F (115 C).


Те също така трябва да избягват смъртоносното тюркоазено-синьо езеро, което заема по-голямата част от пода на кратера, тъй като е съставено от почти чиста сярна киселина и незабавно би убило всеки, който няма късмета да падне.


Сярата е естествен източник на сярна киселина и се използва от петролните рафинерии и в производството на стоки като перилни препарати и торове. Също така е ключова съставка в главите на мачовете.


Каньони Слот (Slot Canyons), Национален парк Сион


Има множество смъртни случаи в каньоните на Националния парк Сион в Юта поради внезапни наводнения. През 2015 г. седем туристи бяха пометени до смърт в района на природната красота.



Откриването на телата им сложи край на тридневни претърсвания от повече от 60 рейнджъри на парка, заместници на шерифа и служители на спешна помощ от няколко агенции.


Служители на парка заявиха, че всички жертви са се разхождали заедно на еднодневна екскурзия през тесния каньон Кийхол, предизвикателен маршрут от източната страна на Сион, който изисква от затворниците да плуват през няколко басейна с вода и да се спускат по стръмни склонове.


Докато групата получи разрешение за пътуването, по това време имаше предупреждения за времето и Националната метеорологична служба прогнозира 40% вероятност за дъжд и вероятност от внезапни наводнения.


Въпреки трагедията от 2015 г. и друга през 1963 г. , която отне пет живота, смъртните случаи от внезапни наводнения в Сион са доста редки.


Най-скорошният инцидент се случи през 2022 г. , когато жена от Аризона беше пометена, когато се опитваше да се ориентира в участък, известен като "теснините".


Националната паркова служба има различни съвети на своя уебсайт в опит да предотврати бъдещи бедствия. Той предупреждава посетителите: "Пътуването в стесненията на река Върджин, дори и при кратки пътувания, може да бъде предизвикателство и рисковано и изисква внимателно планиране, преди да започнете. Вашата безопасност зависи от вашата собствена добра преценка, адекватна подготовка и постоянно наблюдение.
"Внезапните наводнения, често причинени от бури на километри, са много реална опасност и могат да бъдат животозастрашаващи. По време на внезапно наводнение нивото на водата се повишава бързо, в рамките на минути или дори секунди.


"Внезапно наводнение може да се втурне надолу по каньон в стена от вода с височина 12 фута или повече. Запознайте се с прогнозата за времето и потенциалните рейтинги за внезапни наводнения, преди да започнете пътуването си. Ако лошото време заплашва, не влизайте в тесен каньон.


Kaaterskill Falls, Ню Йорк


Kaaterskill Falls в Ню Йорк е смятан за едно от най-опасните природни чудеса в света, с множество смъртни случаи през годините.



Сайтът за ваканционни имоти Holidu отбелязва, че водопадите примамват посетителите с естествената си красота и хората са загинали, докато се опитват да си направят селфи.


 "Именно тази красота го прави толкова опасен, като докладите твърдят, че последните четирима души, загинали в Kaaterskill Falls, или са правили, или са позирали за снимка. "


През последните години Държавният департамент за опазване на околната среда в Ню Йорк планира начини за намаляване на броя на смъртните случаи.


Въпреки добавянето на платформа за наблюдение, перила, предупредителни знаци и мост, има опасения, че районът все още е рисковано място за тези, които се надяват да получат добра картина.


Държавата също така използва средства, за да направи два паркинга по-големи, за да спре колите, облицоващи забранени зони.


 Виж още тук:dailymail.co.uk



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей