28.07.2024 17:01

Ню Делхи прогнозира икономически растеж до 7%

Видян 10467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според последната икономическа прогноза, представена на парламента на страната, индийската икономика ще нарасне с 6,5-7 % през настоящата финансова година и с около 7 % годишно занапред. Прогнозата се съдържа в подробен доклад за състоянието на националната икономика преди федералния бюджет за следващата финансова година, който ще бъде обявен от министъра на финансите Нирмала Ситхараман във вторник.

Това ще бъде първият бюджет на новоизбраното коалиционно правителство на Националния демократичен алианс (НДА), ръководено от министър-председателя Нарендра Моди. На неотдавнашните избори НДА си осигури мнозинство от местата в 543-местната долна камара на парламента.


Предишното правителство, в което Ситхараман заемаше и поста министър на финансите, обяви междинен бюджет по-рано тази година. В последното икономическо проучване, оповестено в понеделник, се предупреждава, че ескалацията на геополитическите конфликти през 2024 г. може да доведе до „смущения в предлагането, по-високи цени на суровините, съживяване на инфлационния натиск и забавяне на облекчаването на паричната политика“.

„Индийската икономика се намира на здрава и стабилна основа, демонстрирайки устойчивост пред лицето на геополитическите предизвикателства“, се посочва в проучването. В него се добавя, че темпът на инфлация е „до голяма степен под контрол“, макар че процентът по отношение на някои специфични хранителни продукти „е повишен“.

В документа се подчертава, че индийската икономика може да нарасне с над 7% на устойчива основа в средносрочен план, като се основава на реформите от последното десетилетие.


 В проучването се прави „консервативна“ прогноза за растеж на БВП между 6,5 и 7 %, което съответства на прогнозите на повечето световни агенции за кредитен рейтинг. То определи създаването на работни места като един от основните приоритети на федералното правителство и подчерта необходимостта корпоративният сектор да създава повече работни места. Решаването на икономическите предизвикателства ще изисква сътрудничество между правителството и частния сектор, „за да се рестартира мисията за квалификация и оборудване на индийците, за да настигнат и изпреварят технологичното развитие“, се отбелязва в документа.

Според проучването 65 % от населението на Индия е на възраст под 35 години и много от тях не притежават уменията, необходими на една модерна икономика. Само 51,25 % от младите хора в страната се считат за годни за работа.

Икономиката на Индия нарасна с 8,2% през финансовата 2023-24 г. в сравнение със 7% през предходния период, надхвърляйки очакванията на анализаторите, сочат правителствени данни от миналия месец. Стабилният растеж на страната се дължи до голяма степен на силното възстановяване на производствения сектор и на продължаващия подем в строителството и услугите.


 Индийската икономика е петата по големина в света и е сред най-бързо развиващите се. Южноазиатската държава прескочи Великобритания в класацията на най-големите световни икономики през 2022 г. Сега се очаква тя да изпревари Германия и Япония и да стане третата по големина икономика до края на десетилетието. Очаква се също така да се превърне в икономика на стойност 5 трилиона долара в рамките на същия период.

Въпреки стабилния ръст на БВП, южноазиатската страна е свидетел на спад в преките чуждестранни инвестиции, като те са намалели от 47,6 млрд. долара през последната финансова година до 45,8 млрд. долара през 2023-24 г.


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.