Свързани новини

13.04.2009 14:18

Общинските съветници искат отмяна на кризисното положение

Видян 1196 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичния общински съвет(СОС) взе решение, да възложи на столичния кмет Бойко Борис, да отправи искане до МС за отмяна на обявеното кризисно положение, предаде БГНЕС.


В решението се посочва още, че на кмета се възлага при отказ от страна на правителството, да предприеме мерки за обжалване пред Върховен административен съд в законоустановения срок. Общинския съвет одобрява предприетите от кмета на СО действия, за предсрочно, едностранно прекратяване на договорите и анексите към тях за концесия с ДИТЦ "Чистота София ЕАД". В случай, че правителството желае, да предостави целево, допълнителни финансови средства за транспорт и балирането на битовите отпадъци в други депа на територията на страната, столичния кмет трябва да предприеме действия по тяхното приемане. Т.5 от решенията днес, се отнася за незабавното събиране на дълговете на СО от всички институции-длъжници.
За съвместни дейности заедно с Областната управа днес призоваха зам. кметът по екология Мария Бояджийска, ръководителите на групата съветници на ГЕРБ Малина Едрева и самия кмет, с думите на Бояджийска: че работата на Националния кризисен щаб, освен че затруднява дейността на депото в Суходол, е в нарушение на Закона за отпадъците. Тя съобщи, че са подадени сигнали от оператора на депото, че то се претоварва. По време на заседанието, началникът на кризисния щаб Тодор Модев прочете доклада на тримата министри Евгений Желев - МЗ, Асен Гагузов - МРРБ и Джевдет Чакъров - МОСВ, с които се констатира, че криза с боклука има. Той припомни и случая с гражданина Мишев, който осъди общината с 400 лв. Стана ясно още, че министърът на финансите Пламен Орешарски трябва в рамките на една седмица, да вземе решение за финансовото обезпечаване на дейността на кризисния щаб. Последва поредица от политически изказвания. Всички съветници се обединиха около тезата, че със създаването на щаба, държавата иззема функцията на местната власт. По думите на Малина Едрева, когато столицата изпитва затруднения, трябва да се работи с Общинския съвет , а не да взимат едностранно решение. Тя призова областният управител, да се предоставят средства за превозването на балите и за депониране. По думите на Владимир Кисьов от СДС, премиерът Станишев в изказването си е нарекъл Националния кризисен щаб – национален предизборен щаб. Той запита, къде по света се вземат решения така, "на тъмно ", кой извика общинските съветници, за да се вземе най-подходящото за гражданите решение. "Тримата от запаса" ли, в 21 - век само с други режими може да се вземат подобни решения и да се говори, че ще излязат военните", коментира Кисьов. С калашници ли ще излязат или без калашници", запита още той. Отговорът на Тодор Модев беше, че ако се наложи, войници ще излязат да събират боклука в столичните паркове, не с калашници, а с танкове. От БСП казаха, че със създаването на кризисния щаб, правителството показва деклариран ангажимент и желание да помогне, те обаче не участваха в гласуването при вземане на решението СО, да обжалва постановлението на МС.
Бойко Борисов беше категоричен, че от бюджета на столицата няма да се дадат пари на "Новера". Той запита: Защо, когато Станишев разпореди, веднага се чисти, а когато общината помоли от "Новера" отказват. По време на заседанието на съвета началникът на кризисния щаб обясни, че не може да приеме, че не трябва да има кризисен щаб. По думите му кметът Борисов се опасява да си признае за кризата, ако се включи в щаба. В момента се водят преговори и с други фирми за почистването на столицата. Модев увери, че БСП не печели нищо от създаването на този щаб.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще изпитвате желание да помагате на другите

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще изпитвате желание да помагате на другите, но