17.05.2024 10:37

Опозиционен лидер е осъден на 42 години затвор в Турция

Видян 439 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Турски съд осъди прокюрдския опозиционен лидер Селахатин Демирташ на 42 години затвор заради ролята му в подклаждането на смъртоносни протести заради конфликта в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Повече от дузина политически съюзници на Демирташ също бяха вкарани в затвора.

Демирташ беше осъден по общо 47 обвинения, съобщиха турските медии, включително заговор, подбуждане към насилие, нарушаване на единството на държавата и участие в пропаганда от името на терористична организация. На 51 години Демирташ вероятно ще умре в затвора, ако усилията му да обжалва присъдата са неуспешни.

Демирташ е един от 108-те души, обвинени в така наречения процес в Кобане. Случаят е съсредоточен върху сирийския град Кобане, където кюрдските бойци и джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) се бореха за контрол над града през 2014 г. Демирташ обвини турските войски, които по това време си разменяха трансграничен огън с кюрдите, че стоят безучастно, докато ИД обсажда града, и че пречат на кюрдите да избягат.


Като лидер на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Демирташ призова за протести в предимно кюрдските райони на Южна Турция. Демонстрациите бързо прераснаха в насилие и доведоха до 37 смъртни случая и стотици ранени. Два месеца преди протестите Демирташ завършва на трето място на президентските избори в Турция. Той продължи да предизвиква президента Реджеп Тайип Ердоган за президентския пост отново през 2018 г., провеждайки кампанията си зад решетките.

От 108 души, обвинени в организиране или участие в протестите, 18 бяха вкарани в затвора в четвъртък. Обвиненията бяха свалени срещу други 12, докато 18 бяха освободени в очакване на допълнителни съдебни дати, а 72 остават на свобода. Бившият съпредседател на ДПН Фиген Юксекдаг получи 32-годишна присъда за подобни обвинения на тези, повдигнати срещу Демирташ.




 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец