11.09.2015 11:34

Основното образование ще приключва след 7-и клас

Видян 937 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основното образование вече ще приключва след 7-и, а не след 8-и клас, съобщава Economic.bg. Освен това се създават нов тип училища – обединени, в които да се обучават деца от първи до десети клас. Това са част от промените в Закона за училищното и предучилищното образование, които бяха приети на второ четене вчера.


Предвидена е възможност за въвеждането на т.нар. иновативни училища. За такива ще могат да се обявяват училища, които „разработват и въвеждат елементи по отношение на организацията и/или съдържанието на обучението" или "организират по нов начин учебно съдържание, учебни програми и учебни планове". Обявяването им ще става след решение на Министерския съвет по предложение на министъра на образованието.


Реално ще бъде реорганизирана почти цялата учебна мрежа. Всички 1325 основни училища ще трябва да решат дали да съкратят един клас или да се преобразуват в обединени. По този начин предвидените промени ще доведат до съкращаване на персонала в някои училища и търсене на учители и ученици в други.


Прогимназиите от 5-и до 8-и клас трябва да се преобразуват в основни или средни училища. Запазва се приемът в природо-математическите гимназии след 4-и клас.


Училищата ще бъдат по-автономни, като ще могат да определят сами профилите и професиите си, учебните планове, да разпределят учебната програма според потребностите на учениците, да определят учебните предмети и да разработват учебните програми в определени случаи.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей