Проучването на Allianz Trade анкетира над 3000 компании в Китай, Франция, Германия, Италия, Полша, Испания, Великобритания и САЩ за перспективите им за световната търговия през 2024 г.

Свързани новини

24.05.2024 08:05

Пълното икономическо отделяне от Китай е невъзможно: Проучване

Видян 4783 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пълното икономическо отделяне от Китай би било "трудно, ако не и невъзможно", сочи нов доклад на международната застрахователна компания Allianz Trade, в който се казва, че азиатската сила остава "критичен доставчик" за голяма част от света. Проучването на Allianz Trade анкетира над 3000 компании в Китай, Франция, Германия, Италия, Полша, Испания, Великобритания и САЩ за перспективите им за световната търговия през 2024 г. Интензивността на зависимостта от вноса от Китай варира, като САЩ, Великобритания и Франция са сред най-изложените. Близо 50% от вноса на САЩ от Китай са критични зависимости.


"Все още няма доказателства в подкрепа на пълно отделяне от Китай", се казва в доклада, като се отбелязва, че повече от една трета от анкетираните планират да увеличат отпечатъка си в Китай.
Въпреки приказките за отделяне и диверсифициране далеч от Китай, "вероятно има ограничение до каква степен това може да се случи", каза Алианц и добави, че европейските страни остават бичи настроени за перспективите си там.Около 39% от компаниите в Германия и Испания и повече от 30% във Франция очакват да увеличат отпечатъка си в Китай, според проучването. Това е в сравнение с 27% в САЩ, които планират да направят същото.

"Европейските компании очевидно са по-малко притеснени от американските", се казва в доклада.Тенденцията на диверсификация, а не на отделяне, изглежда по-очевидна, казват от Allianz, като една четвърт от германските, френските и американските фирми очакват техният отпечатък в Китай да представлява "по-малък дял от глобалните им инвестиции в доставки занапред".
Представители на САЩ и ЕС се борят да измислят единна стратегия за Китай, опитвайки се да намалят търговската зависимост от Пекин, който многократно са обвинявали в икономическа принуда.
Междувременно китайското правителство твърди, че Вашингтон и неговите съюзници са превърнали търговските регулации в оръжие, за да прокарат антикитайска политика и ги обвиняват в "икономически тормоз".


Западните представители обаче нeотдавна преминаха от реториката за "отделяне" към тази за "намаляване на риска и диверсификация". Този подход беше отразен в съвместно комюнике, прието от Г-7 по време на срещата на върха в Япония през май, в което Пекин се опитва да "изкриви световната икономика".

Пекин отхвърли обвиненията, заявявайки, че Западът е заседнал в "манталитет от Студената война".


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Бъдете готови да приемете

Проблемите ви ще са малко имагинерни на фона на