Свързани новини

29.08.2009 11:10

Пекин се готви за 60-годишнината на комунистическия режим

Видян 1265 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайските власти затвориха от днес голяма част от центъра на Пекин за репетициите на празничните церемонии по случай 60-тата годишнина от основаването на комунистическия режим на 1 октомври, съобщи БГНЕС.


Емблематичният площад Тянанмън и улиците, водещи към него, са отцепени, за да могат 200 000 участници да репетират, обявява официалният печат. За 60-годишнината на събитието освен реч на площада на президента на КНР и генерален секретар на ККП Ху Цзинтао ще има военен парад и спектакъл с песни и танци на тема "Родината майка и аз вървим заедно" с 200 000 участници. На 1 октомври 1949 г. Мао Цзе Дун обявява основаването на Китайската народна република (КНР) от Портата на Небесния мир на площад Тянанмън. Не се съобщават никакви подробности за репетициите. Полицейски постове спират всякакво преминаване в района. За известно време ще бъде спряно превозването на пътници по линиите на метрото, преминаващи под площада, за да бъдат транспортирани участниците в репетициите, пише "Чайна дейли".
През последните седмици в Китай значително са затегнати мерките за сигурност. В столицата са командировани допълнително хиляди полицаи, които да контролират влизането и излизането и движението в града. Полицейски постове има на стратегическите места като мостове, ж.п. и метро станции, за да се избегнат всякакви непирятности с наближаването на годишнината, изтъкват официалните медии. Гражданите, отбелязва АФП, също участват в поддържането на реда, като следят за подозрителни прояви по кварталите. Тези мерки за сигурност, които са дори по-мащабни от времето на Олимпийските игри през август 2008 г. според китайските СМИ се обясняват с етническите бунтове в Синцзян (китайския мюсюлмански Северозапад) в началото на юли, когато загинаха повече от 200 души. Според правозащитните организации всяка годишнина или важно събитие се използват от властите, за да подтиснат каквато и да било проява на дисидентство чрез масирана демонстрация за сила.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог