Десетки сигнали за проблеми с машините в София  и в цялата страна заваляха в деня ня балотажа в неделя. В почти всички столични райони устрийствата масово не изкарваха разписки или ги даваха смачкани. На много места гласуващи посочиха, че са пожелали да дадат своят глас за двата избора - и за кмет на столицата, и за кмет на район, но впоследствие излизала само част от разписката, а не цялата. Стигна се до там, че машинното гласуване в столицата изобщо можеше да бъде преустановено.

Свързани новини

06.11.2023 09:55

"Прости принтери" печатаха различен от зададения вот

Видян 1390 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки сигнали за проблеми с машините в София  и в цялата страна заваляха в деня на балотажа в неделя. В почти всички столични райони устройства масово не изкарваха разписки или ги даваха смачкани. На много места гласуващи посочиха, че са пожелали да дадат своят глас за двата избора - и за кмет на столицата, и за кмет на район, но впоследствие излизала само част от разписката, а не цялата или с различен от зададения вот. Стигна се до там, че машинното гласуване в столицата изобщо можеше да бъде преустановено.


Имаше неработещи устройства в Триадица, Изгрев, Възраждане, Красна поляна и Кремиковци. От ОИК в София посочиха, че очакват указания от ЦИК как да процедират. Едва следобед ЦИК все пак  изпрати указание към ОИК, с което да им укаже как да действат при сигнали за дефектни машини.
“Получени са сигнали, че се отпечатват бели бюлетини и по-късо са отрязани от принтера на машината”,  обяви на брифинг зам.-шефът и говорител на ЦИК Росица Матева.


Това наложи спешно вкарване на нови опции и правила. Тя заяви, че комисията е изпратила указания на ОИК, ако не се установява вотът на избирателя върху отпечатаните бюлетини, да му бъде предоставена възможност да гласува втори път по избран от него начин. Стигна се и до друга мярка. Матева призова членовете на СИК да поставят и по един печат върху бюлетините от машинно гласуване, както и да поставят два върху хартиените бюлетини.


Междувременно стана ясно, че машинното гласуване е било спряно в 20 секции заради различни сигнали като проблем с флашпаметите, незареждащ софтуер, проблем със смарткартата.


На въпрос за коментара на премиера Николай Денков относно проблемите с машините за гласуване, които подчиненото му МЕУ гарантира, че работят ОК, Матева заяви, че не знае каква е причината да не е успял да гласува от първия път.


"Това, което ми казаха колеги, които са гледали излъчване от гласуването, машината е блокирала от избирателя преди него", посочи тя. Матева отбеляза, че най-вероятно е била издърпана бюлетина и се стигна до блок.
Напомняме, че ден по-рано стана ясно, че ЦИК е поръчала грешната хартия за изборните машини, въпреки че била предупредена от компанията производител Смартматик, която отговаря за софтуера, и Сиела Норма, която обслужва машините, като отговаря за тяхната доставка и поддръжка. От компанията, твърдят и че е сключен договор за 3, 5 пъти по-скъпи хартиени ролки.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.11.2023 10:29

    Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват------> gg.gg/ketobg

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Идеализирате прекалено много хората

Идеализирате прекалено много хората и нещата около