Христо Ковачки
01/02

Свързани новини

27.10.2023 13:45

Решението за строеж на нови мощности в АЕЦ Козлодуй е много добра новина: Христо Ковачки

Видян 551 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С пост в социалните мрежи Христо Ковачки определи правителственото решение за строителство на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" като много важна и добра новина. Той смята, че избраната американска технология е изключително модерна и може да доведи до технологичен напредък в цялата ни страна. Ковачки отбелязва, че малки американски модулни реактори могат да се внедрят във въглищните тецове.



Публикуваме целия пост, без редакторска намеса.



"Това е една много добра и важна новина за българската енергетика. Българското правителство заслужава поздравления за своето решение и подкрепям плана за внедряване на избраната американска технология, която по мое мнение не само е най-модерната, но и осигурява най-висока ефективност при добра цена.



АЕЦ Козлодуй е наистина централа, която е от решаващо значение за българската енергийна независимост и бъдещето на българската енергетика. Затварянето на първите четири реактора, особено на 3-ти и 4-ти блок беше огромна грешка. Строежът на нови реактори е възможност за рестарт на българската ядрена енергетика. Още нещо много важно. Избраната американска технология и нейното реализиране може да даде технологичен напредък и скок за целия ни енергиен сектор. Нека не забравяме, че България има богати традиции в ядрената енергетика и успя да създаде блестящи специалисти далеч преди други страни.



Смятам, че наред със строежа на новите блокове в АЕЦ Козлодуй, редица въглищни мощности в страната, като например ТЕЦ "Бобов дол" биха могли да инвестират във внедряването на американски модулни реактори и по този начин да осъществят енергийната си трансформация. На този етап от развитието на науката т.нар. малки модулни реактори, които се разработват от водещи американски компании, са бъдещето на енергетиката в световен мащаб. Подобен проект вече се реализира с бързи темпове на площадката на ТЕЦ "Дойчещ" в съседна Румъния. Не е нужно енергийните компании у нас да чакат на опашката на технологичното развитие, а да гледат напред.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.