16.09.2024 17:07

Русия обмисля ограничения за износа на титан и уран

Видян 2324 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия може да ограничи доставките на някои суровини, като титан и уран, на световния пазар, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков. Според високопоставения служител Москва в момента „претегля плюсовете и минусите“ на този ход.

Възможността беше изразена за първи път от руския президент Владимир Путин по-рано през седмицата. На заседание в сряда Путин поиска от правителството да проучи ползите и недостатъците от ограничаването на износа на някои стратегически важни суровини в отговор на западните санкции. Той отбеляза, че макар в момента Русия да е „ограничена в доставките на редица стоки“, тя все още изнася много продукти на световния пазар, което на практика позволява както на приятелите, така и на враговете да ги складират.

„Може би трябва да помислим и за определени ограничения“, каза президентът, като предположи, че мярката може да включва износа на уран, титан и никел.

В разговор с репортери в събота Рябков заяви, че Москва „не изключва“ прилагането на тези ограничения.


„Икономическите мерки за противодействие на санкционния натиск могат да бъдат много различни... Преценяваме плюсовете и минусите, претегляме последиците от този ход, тъй като не можем да действаме прибързано“, каза той, повтаряйки предупреждението на Путин, че евентуалните ограничения на износа не трябва да вредят на руската икономика.

„Ще видим как ще се развият нещата по-нататък, но не можем да изключим никакви строги ответни мерки“, добави служителят.

    Действията на САЩ и техните западни - и не само западни - съюзници придобиха мащабите на тотална икономическа агресия в рамките на хибридната война, която водят срещу Русия. В съответствие с това суровостта на нашите отговори също ще бъде на най-високо ниво.


Русия е най-големият производител на титан в света, който е от решаващо значение за аерокосмическата индустрия. Делът на Русия на пазара на обогатен уран се оценява на около 40 %, а страната контролира почти половината от световния капацитет за обогатяване на уран. Тя е и основен източник на гориво за гражданското ядрено производство в САЩ, като доставя около една четвърт от урана, използван в американските реактори, според Bloomberg.


Макар че САЩ официално забраниха вноса на руски уран по-рано тази година, те въведоха дерогация, която позволява покупките поради опасения за доставките до 2028 г. Въпреки някои дебати, Западът досега не е склонен да наложи санкции на руския титан, тъй като и ЕС, и САЩ продължават да разчитат в голяма степен на доставките от страната.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 22 септември 23:15ч.

Donnybrook / Донибрук (2018)

Режисьор: Тим Сътън
В ролите: Майкъл Ейджи, Адам Бартли, Джейми Бел

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак