Докато Ким Чен-ун и ръководството на КНДР многократно са предлагали да разрешат различията с мирни средства, САЩ отказват да изпълнят предишните споразумения и "продължават да поставят нови, все по-сурови и очевидно неприемливи изисквания", пише Путин.

Свързани новини

18.06.2024 16:14

Русия подкрепя Северна Корея срещу "коварния" Запад: Путин

Видян 1013 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският президент Владимир Путин благодари на Корейската народнодемократична република за приятелството и подкрепата и обеща да окаже помощ на Пхенян в борбата му за независимост и идентичност.

Путин посещава Северна Корея за първи път от 2000 г. насам. Преди пътуването си руският президент е написал статия, публикувана от водещия вестник на КНДР, Rodong Sinmun.

"Русия непрекъснато е подкрепяла и ще подкрепя КНДР и героичния корейски народ в борбата им срещу коварния, опасен и агресивен враг, в борбата им за независимост, идентичност и правото свободно да избират пътя си на развитие", пише Путин. Руският лидер благодари на Северна Корея за нейната "непоколебима подкрепа за военната операция в Украйна", за международната солидарност и за "готовността да защитава общите ни приоритети и възгледи" в ООН.

Путин също така определи Пхенян като "наш предан и съмишленик, готов да се изправи срещу амбицията на колективния Запад да предотврати появата на многополюсен световен ред, основан на справедливост, взаимно зачитане на суверенитета и зачитане на интересите на всеки от нас".

"Редът, основан на правила", който САЩ се опитват да наложат на света, не е "нищо повече от глобална неоколониална диктатура, която разчита на двойни стандарти", отбеляза Путин.


Докато Ким Чен-ун и ръководството на КНДР многократно са предлагали да разрешат различията с мирни средства, САЩ отказват да изпълнят предишните споразумения и "продължават да поставят нови, все по-сурови и очевидно неприемливи изисквания", пише Путин.

Руският президент похвали севернокорейците, че "ефективно защитават интересите си" дори след години на "икономически натиск, провокации, изнудване и военни заплахи" от страна на САЩ.

Според Кремъл руският външен министър Сергей Лавров, първият вицепремиер Денис Мантуров, министърът на отбраната Андрей Белоусов, министърът на здравеопазването Михаил Мурашко, министърът на транспорта Роман Старовойт, шефът на Роскосмос Юрий Борисов и ръководителят на Руските железници Олег Белозьоров ще придружат Путин по време на пътуването му до Северна Корея във вторник.


 Путин одобри проекта на договор за стратегическо партньорство със Северна Корея, който се очаква да бъде подписан по време на предстоящото му посещение в Пхенян.

Във вторник руският лидер ще започне двудневно държавно посещение в Северна Корея, което ще включва среща на четири очи с лидера на страната Ким Чен-ун, както и разговори по широк кръг въпроси, включително сигурността, икономиката и международния дневен ред.

Часове преди планираното пристигане на Путин в Пхенян, Москва публикува президентски указ, в който се посочва, че приема "предложението на руското Министерство на външните работи за подписване на... Всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство между Руската федерация и Корейската народнодемократична република".

Подписването на споразумението ще се осъществи "на най-високо ниво". Указът също така позволява на руското външно министерство "да внесе промени в проекта на споразумението, които не са от фундаментално естество".


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни

Днес не се колебайте да се изявите

Днес не се колебайте да се изявите в област, в която