15.06.2024 16:06

САЩ губят инициативата, вече съм политпенсионер и мога да го кажа: Хр. Иванов

Видян 2235 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

”Вашингтон няма стратегическа инициатива, която да задава някаква рамка. Америка губи стратегическата си инициатива. Тя току-що изгуби Грузия, изгуби Северна Македония, Путин държи пръста си върху червеното копче на Босна и Херцеговина.

Идват тежки времена, ще трябва да се оправяме сами, досегашният модел вече се изчерпа… Сега, като политически пенсионер, вече мога да го кажа смело”, казва бившият съпредседател на ДБ Христо Иванов в интервю за подкаста на “Правосъдие за всеки”, дадено на 12 юни, посветено на мотивите му да подаде оставка от заеманите постове и да напусне политиката.

“Пеевски разбира, че след изборите в Америка може да му се налага много бързо да сменя камуфлажа. Разбира, че ако Америка продължава да изпуска стратегическата инициатива в региона, в Украйна, полковник Путин ще дойде да си търси вересиите. Всякакви милиони и всякакви други вересии”, каза в интервюто Христо Иванов. “Говорим за стара кредитна линия от времето на Андропов”, разказва Иванов, визирайки вече Движението за права и свободи и ролята на съветските спецслужби в създаването на етнически огнища на напрежение, които да се използват като инструменти за влияние.

Големият разказ за непреодолимото историческо, съдбовно предимство на всичко европейско, което идва от Запада, свърши, казва още бившият десен депутат.




“Нещата се развиват със зашеметяваща скорост. Кой можеше да си представи, че ще има война в Украйна… На 20 (февруари 2022 г. – бел. ред.) дойдоха всички шефове на спецслужбите и казаха, че това е абсурд… Немислими неща се случват все по-често през последните години, това е тенденция, това е характеристика на факта, че се намираме в нова политическа епоха. Това е глобално положение. Старите разкази, старите тенденции, старите закономерности почват да се чупят пред очите ни”, казва Иванов.


"Не си подадох оставката като лидер на "Да, България" като красив жест. Подадох я, за да поема отговорност. И за да започне най-сетне важният разговор в партията, който да не бъде обременен от това "Ама защо Христо повдига въпроса, той не е ли отговорен", заяви Христо Иванов в предаването "Стълбището" по Дарик радио.

"Пеевски е това, което е, благодарение на нашите слабости. Заради това, че от много време не може да се разберем какво сме ние - апокалиптично радикално против или ще си сътрудничим с други формации", каза Иванов.

"Знам, че Борисов знае, че ще понесе големи щети, ако ГЕРБ влезе в открита коалиция с ДПС и Слави Трифонов. Тази коалиция няма какво да прави друго освен яка репресия. Борисов ясно призна, че спадът в техните избиратели - около 100 000, се държи на сътрудничеството им с ДПС. И Пеевски започна вече да се държи с Борисов като с Денков преди. Самият Пеевски се чувства несигурен в ДПС.", заяви Христо Иванов. Преди два дни в подкаста на "Правосъдие за всеки" той разказа, че Пеевски редовно е присъствал на изпълнителните съвети на ГЕРБ и не само е присъствал, а е ръководил заседанията. Дори е планирал да мести централата на ДПС в  НДК, където се помещава ГЕРБ, за по-голяма оперативност, но се отказал, когато се разчуло по-рано, отколкото искал.

"Не спирам да се занимавам с политика. И ще се занимавам с най-важното - ще участвам в разговора за програмите и идеите. Този разговор е най-важното. Става дума за нов обществен договор как ще живеем занапред", каза Иванов.

Бившият председател на "Да, България" Христо Иванов ще положи клетва като депутат, след което ще подаде заявление за напускане на парламента. Това обявиха от партията.

Иванов бе избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР. Той обаче заяви, че няма да бъде депутат, както и че ще изпълни всички процедури в Конституцията и Изборния кодекс, т.е. ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Трайна позиция на "Да, България" е, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание. Наложената практика за подаване на заявление пред ЦИК за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс, смятат в партията.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес бихте могли да реализирате нестандартните си идеи

Днес бихте могли да реализирате нестандартните си