13.11.2008 15:03

САЩ призоваха Иран да прекрати разработването на ракети, способни да достигнат България и Гърция

Видян 1178 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Администрацията на американския президент Джордж Буш продължава натиска върху Иран, въпреки малкото време, което остава до края на мандата й, за „незабавно” прекратяване на разработването на балистичи ракети. Предупрежденията са на фона на ново изпитание, което Техеран проведе, отбелязва АФП.
Пентагонът не потвърди официално автентичността на изпитанието, но говорителят Брайън Уитман коментира, че така или иначе Иран продължава да разработва програма за балистични ракети, която представлява заплаха за съседни и по-далечни държави.
„Действията на Иран противоречат на всички международни ангажименти на страната”, заяви и говорителят на Белия дом, Гордън Джондроу.
Според ирански представители, в сряда Иран е извършил успешно изпитание на ракета „земя-земя” от ново поколение, с радиус на действие от близо 2000 км. Иранска телевизия излъчи кадри, от които личи, че ракетата много прилича на „Шахаб-3” (също с 2000 км радиус на действие), способна да достигне Израел, както и южните територии на България и северната част на Гърция.
“Знаем, че Иран разработва версия на „Шахаб-3 с по-голям радиус на действие, която може да порази нашите съюзници и приятели в Близкия изток и Югоизточна Европа”, допълни в тази връзка Брайън Уитман.
Междувременно представители на шестте страни-участнички в преговорите за иранската ядрена програма, ще се срещнат днес в Париж.


По информация на иранската информационната агенция Фарс, министърът на отбраната на Ислямската република Мохамад Наджар съобщи, че ракетата иранско производство “Седжил” “има изключително големи възможности”, обсег от почти 2000 километра и има отбранителни цели.
“Ракетното изпитание бе извършено в рамките на стратегията за отбрана и сдържане… и специално с отбранителни цели”, каза Наджар и добави, че теста няма връзка със скорошните международни събития.
По неговите думи, изпитаната ракета е била конструирана изцяло от ирански специалисти.
”Ракетата е двустепенно оръжие, което се състои от два комбинирани двигателя на твърдо гориво и притежава изключително големи възможности”, добави той.
Военни експерти смятат, че “Седжил” показва способностите на Ислямската република да защити своята територия. Ракетите на твърдо гориво са по-точни от ракетите, използващи двигатели с течно гориво, с които разполага в момента Иран.
Последният ракетен тест на Иран бе направен само ден, след като Иранската революционна гвардия проведе изпитания на друга ракета с наименованието “Самен” близко до границата с Ирак.
Иран в миналото многократно е заявявал, че всяка атака на САЩ би довела до ответен удар по техния съюзник Израел, както и до блокирането на Ормузкия пролив – входа в Персийския залив – през който се транспортират около 40% от световния петрол.
През юли настоящата година Техеран изпита девет ракети, едната от които е способна да достигне Израел и бази на САЩ в Близкия Изток.
В доклад за атентатите от 11 септември в САЩ на Вашингтонския институт за близкоизточна политика се казва, че през двете десетилетия, след войната между Иран и Ирак, Ислямската република е увеличила военноморските си способности и е способна да води уникални асиметрични бойни действия срещу големи военноморски сили. Според доклада. Иранската революционна гвардия – Корпусът на стражите на Ислямската революция – е била трансформирана във високо мотивирана, добре екипирана и добре финансирана сила, която е способна ефективно да контролира жизненоважния петролен път, преминаващ през Ормузкия пролив.
Междувременно, скорошно изследване на Института за наука и международна сигурност, престижен американски мозъчен тръст, разкри, че евентуален военен удар по ядрените обекти на Иран “е малко вероятно” да забави ядрената програма на страната, която се превърна в основната причина за противопоставянето между Техеран и Запада./"Фокус"



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да се отвори интересна възможност

Днес може да се отвори интересна възможност, като