25.09.2008 16:24

Шиндзо Абе беше избран за премиер на Япония

Видян 1221 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият премиер на Япония едва ли ще предприеме важни промени в политиката. Подобно на предшественика си Джуничиро Коидзуми, Абе вероятно ще поддържа близки отношения със САЩ и твърда позиция срещу Северна Корея. Шиндзо Абе стана най-младият премиер в следвоенната история на страната.Японският парламент избра Шиндзо Абе за министър-председател на страната. Абе получи 339 от 475 гласа в долната камара на парламента и 136 от 240 гласа в горната камара. Мястото на Абе обаче беше на практика гарантирано, след като в средата на септември спечели председателското място в управляващата Либералнодемократическа партия.


Шиндзо Абе стана най-младият премиер на Япония от Втората световна война. Той е на 52 години. Абе ще наследи популярния и донякъде ексцентричен Джуничиро Коидзуми. Очаква се по-късно Абе да обяви състава на новото правителство.


Новият премиер е считан за по-консервативен от Коидзуми и се стреми към разширяване на връзките на страната със САЩ. Предполага се, че някои от новите министри в кабинета му ще бъдат поддръжници на либералните икономически реформи на предишния министър-председател. Очаква се Шиндзо Абе да създаде и нов министерски пост, в чийто ресор ще са отношенията със Северна Корея и отвличанията на японски студенти през 70-те и 80-те.


Шиндзо Абе е поддръжник и на реформата на японската конституция и на по-голяма активност във външната политика на страната. Първото голямо предизвикателство пред него ще бъде възстановяването на влошените отношения с Китай и Южна Корея, които бяха разгневени от ежегодните посещения на бившия премиер Коидзуми във военния мемориал Ясукуни. В Ясукуни са погребани японски войници, загинали през Втората световна война, като някои от тях са доказани военни престъпници.


Южна Корея вече реагира на избирането на Шиндзо Абе. "Доколкото знам, новият премиер Абе е мъдър човек. Ако се въздържа от поведение, което може да му създаде проблеми със съседните страни, възможно е да решим проблемите между нас", заяви У Сан-ху, говорител на управляващата партия "Ури".


Абе няма богат опит в политиката. Досегашната му длъжност – началник на кабинета на Джуничиро Коидзуми, беше първото му назначение в изпълнителната власт. Той обаче има стабилно ниво на обществено доверие и подкрепата на предшественика си за поста.


Шиндзо Абе е внук на Нобусуке Киши, министър-председател на Япония през 50-те години и министър на търговията по време на Втората световна война. След края на войната Киши е арестуван по подозрение във военни престъпления, но срещу него не са повдигнати обвинения./BPost.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сутринта ще Ви води любопитството

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Сутринта ще Ви води любопитството и желание за