26.05.2024 07:35

Силата на една снимка: Китайските монаси от Шаолин са известни с невероятната си акробатика

Видян 6226 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Млад монах от Шаолин тича хоризонтално през стена, интензивна концентрация и може би нотка на удивление, видима в лицето му. Четирима други стажанти в академия за бойни изкуства близо до храма Шаолин в китайската провинция Хенан се разхождат безгрижно, привидно без да подозират за действието на гравитацията, което се случва над главите им. Ярко оранжевите им одежди и маратонките Feiyue стоят в контраст с глинената стена зад тях.

Замъгленият гръб на мъж от лявата страна на изображението подчертава рязкото движение в центъра му. Монах, който се простира на заден план, демонстрира сръчността си в раздвоена позиция.

Има това действие на високо ниво", каза фотографът Стив Маккъри пред CNN за композицията на снимката във видеоразговор от дома си във Филаделфия. "А тези други момчета просто се мотаят. "

Изображението е включено в Square Print Sale на Magnum, която приключва на 5 май, заедно с творбите на други фотографи. Той го заснема през 2004 г. , като част от личен проект, докато пътува по света, за да документира различни форми на будизма. Макар да не се смята за будист, Маккъри отдавна се интересува от религията и прилага някои от нейните принципи в собствения си живот.

Храмът Шаолин – който е основан през 495 г. по склоновете на свещената планина Сонг – се казва, че е домът на Чан будизма. Въпреки че религията набляга на ненасилието, монасите-воини на храма първоначално практикуват бойни изкуства, за да се защитят от бандити. С течение на времето строгата им физическа подготовка става неумолимо свързана със стремежа им да постигнат просветление.

Днес Шаолин кунг-фу е широко известно, а подвизите на монасите в атлетизма са подражавани в популярните филми. Филмът от 1982 г. "Храмът Шаолин", който стартира кариерата на Джет Ли и е заснет на място, е един от филмите, които предизвикват подновен интерес към манастира. По времето, когато Маккъри посещава през 2004 г. , десетки школи по бойни изкуства са се появили на пътя, водещ към храма.

"Невероятно е да ги гледаш как се представят и тренират", каза той. "Не можете да си представите, че хората всъщност могат да направят това с телата си. "


Кариера на пътя


Маккъри започва кариерата си в местен вестник, след като завършва Пенсилванския държавен университет. След това започва да пътува в чужбина като фотограф на свободна практика, снимайки хора в някои от най-опасните и отдалечени места в света.


Кариерата му тръгва сериозно, след като се промъква през границата от Пакистан в Афганистан през 1979 г. , точно преди съветската инвазия. Той контрабандира филми, като ги скри в дрехите си, предоставяйки на света някои от първите снимки на конфликта, при който загинаха най-малко 500 000 афганистанци, а милиони бяха разселени.


Неговата снимка „Афганистанско момиче“ от 1984 г., на която са запечатани пронизващите зелени очи на 12-годишна бежанка от Пешавар, Пакистан, и която е публикувана на корицата на списание National Geographic през юни 1985 г., е една от най-известните снимки в света.


През 50-годишната си кариера 74-годишният Маккъри е попълнил повече от 20 паспорта, снимайки животни и фестивали, поклонници и бойци, конфликти и катастрофи в дестинации от Нигер до Индия. Той улавя древното срещу модерното, любопитното сред ежедневието и подчертава познатостта на непознатите.


През 2016 г. Маккъри попадна под обстрел, когато за една от снимките му в изложба стана ясно, че е цифрово променена. Той каза, че това се е случило в студиото му, докато е пътувал, но повече изображения, които изглеждат манипулирани, започнаха да се появяват, разпалвайки дебат около етиката на фотожурналистиката.


В отговор на обвиненията фотографът казва пред списание "Тайм" по-късно същата година, че освен краткия престой в местния вестник в Пенсилвания, той никога не е бил нает от вестник, новинарско списание или новинарска медия. Като фрийлансър е поемал различни задачи, включително рекламни кампании. Той каза, че работата му е "мигрирала в областта на изобразителното изкуство" и че смята себе си за "визуален разказвач".


Той добави, че разбира, че това може да бъде "объркващо . . . за хора, които мислят, че все още съм фотожурналист" и че занапред той ще използва Photoshop само "по минимален начин, дори за собствената си работа, предприета при лични пътувания".


Връщам се отново и отново


Преди да заснеме снимката на бягащия от стената монах, Маккъри вече е посетил храма Шаолин две десетилетия по-рано. Той казва, че е бил "наистина празен" по време на това първо пътуване и е видял само "велосипеди и хора в тези костюми на Мао".


Докато се върне, кунг-фу мания е обхванала нацията. Районът се чувстваше по-комерсиален, припомни той. Десетки хиляди (предимно) китайски момчета и мъже бяха вдъхновени от вълна от кунг-фу филми и се обучаваха в десетките училища в района.


Фотографът получи разрешение в една от академиите и прекара няколко дни с монасите, докато се занимаваха с ежедневието си, което включваше практикуване на акробатика на повторение. Някои от момчетата се хранеха с Маккъри в юфка от другата страна на улицата, споделяйки надеждите си в крайна сметка да намерят работа в службите за сигурност, трупата за изпълнение, както и в развлекателната индустрия.


Той заснема и други снимки на интензивните тренировъчни режими на монасите по време на престоя си, включително няколко, висящи с главата надолу за краката им, ръце, спокойно притиснати в молитвена поза.


Маккъри се стреми да намери правилната комбинация от променливи като обект, ъгъл, светлина и фон, докато монасите усъвършенстват движенията си. "Това е (въпрос) на снимане и връщане отново и отново. "


Упоритостта му се отплати. "Това е снимка, която предизвиква много емоции", каза той за финалния кадър на бягащия от стената монах. "Това или носи усмивка на лицата на хората, или те са в страхопочитание към физиката на тези млади момчета. "







Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Гледайте да закусите добре

Гледайте да закусите добре, защото през деня от работа