Свързани новини

08.12.2014 16:54

Столичните детски градини с нови правила за прием

Видян 1839 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 2015 Общината ще въведе нови правила за прием в детските градини и ясли в София, предаде Нова телевизия. В почти двумилионния град има около 200 заведения за най-малките, и макар че всеки ден биват откривани нови, повече от 1000 деца остават без места. В една от столичните градини през септември са били приети около 50 хлапета, десетки други обаче са отпаднали. Общо възпитаниците на градината са около 300, а желаещите - двойно повече. Причината за липса на свободни места, въпреки рекордното строителство на нови ясли и забавачки, е непрестанната миграция от по - малките градове към София. Така наприемр, ако преди години тенденцията беше в столицата да пристигат предимно мъже, работещи в строителството, докато съпругите им гледаха децата в провинцията, сега те се установяват заедно със семействата си тук. После кандидатстват на равни начала със столичани за място в градините или училищата. „Много често идват родители, чиито деца не са приети и посочвам конкретно - това са родители с постоянен адрес. Те коментират точно този проблем и казват, че са пето поколение софиянци, но става така, че тяхното дете не може да влезе в градината, защото мястото му е заето от друго”, обяснява Светла Петрова, директор на 51-то ОДЗ Щурче в София. Това обаче от догодина може да бъде променено. „Родителите с постоянно софийско жителство ще имат една точка повече пред тези, които са с настоящ адрес, което според мен е справедливо спрямо жителите на столицата”, твърди Мария Минчева, шеф на Дирекцията по Образование.


Друго от нововъведенията пък постановява, че родителите ще имат срок, в който да изпратят детето си на ясла или градина. Ако то не посещава детското заведение без основателна причина, мястото ще бъде освобождавано от директора. Така практиката с пазенето на места в забавачките ще бъде прекратена. "Ще бъде дадена възможност и на останалите родители, чакащи на опашката, да се класират за детските градини", коментира Мария Минчева.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес обмисляйте добре действията си и не бързайте

Днес обмисляйте добре действията си и не бързайте.