Свързани новини

09.02.2009 10:04

Стотици губят пари за пенсия заради НАП и работодатели

Видян 2126 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Осигуровките, които всеки месец трябва да постъпват по партидите на работниците в частните фондове за втора и трета пенсия, често се бавят със седмици, месеци, а понякога и година. През това време стотици засегнати граждани не получават никаква доходност от парите си.


"Има такъв проблем и той бе обсъждан на специална среща в Националната агенция за приходите (НАП)", съобщава пред вестник "Сега" ръководителят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев. От НАП пък казаха, че всички възможности за разрешаване на проблемите с пенсионните фондове ще се разгледат от новата постоянно действаща експертна работна група. Работодателите превеждат осигуровките за пенсия на НАП, а тя насочва парите към НОИ и към частните фондове, които управляват средствата за втора и трета пенсия. Сумите трябва да постъпват във фондовете всеки месец. Според Абаджиев обаче има случаи и на забавени над година преводи. НАП се оправдава за закъсненията с работодателите, които подават декларации със сгрешени ЕГН, имена или адреси. "Понякога има разминаване между общата сума, която превеждат счетоводителите за всички работници във фирмата, и персоналната информация за вноските на всеки работник поотделно", обясни Даниела Петкова, изпълнителен директор на "Доверие".
Счетоводители се оплакаха, че понякога се стига до абсурди - например общата преведена сума да се разминава със сбора от вноските на отделните служители с 50 ст. И тъй като НАП не може да прецени на кого да преведе тези 50 ст., документите се връщат обратно, уточняват се и се подават наново. Служителка в счетоводството на столична фирма разказа, че съвсем случайно разбрала за подобен проблем няколко месеца по-късно. През това време никой не я е сезирал за разминаванията и парите просто си стояли в НАП, вместо да трупат лихва в пенсионния фонд. Даниела Петкова обясни, че се случва също НАП да преведе парите на фонда, но след това да се окаже, че има грешка, и те да се връщат обратно в приходната агенция. После тя пак ги превежда в друг фонд. Шефовете на пенсионни фондове така и не са успели да научат от НАП какъв е размерът на непреведените навреме или погрешно преведени суми на пенсионните фондове. Ситуацията ще се подобри съществено, когато бъде изоставена напълно старата информационна система, по която НОИ събира осигуровките. В новата информационна система на НАП, която трябваше да бъде напълно готова през 2006 г., все още не работи функцията за осигуровките. "Тя автоматично ще изхвърля грешните ЕГН-та и значително ще се повиши точността при обмена на данните", каза Абаджиев. Тестовете на софтуера ще започнат пробно в две пенсионни дружества през март, но още не е ясно кога точно системата ще заработи навсякъде. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да се отвори интересна възможност

Днес може да се отвори интересна възможност, като