22.09.2008 17:32

Свобода Бъчварова издава нов роман

Видян 903 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Свобода Бъчварова пише последния роман „По особено мъчителен начин“от 1953 г. Това каза писателката на пресконференция за представянето на книгата, предаде репортер на БГНЕС.


В романа е описан животът на баща й Тодор Ангелов. „Смятам, че който не познава миналото е осъден да го преживее отново“, обясни писателката. Заради романа, тя е разговаряла с приятели на баща й от Франция, Испания и Белгия. Определила е книгата като документален роман, тъй като описва поредица събития и хора и ги пресъздава чрез личната си гледна точка. В отговор на въпрос Свобода Бъчварова каза, че илюзията, с която не би искала да се раздели е вярата, че ще настъпи равенство между хората. Към днешна дата я разсмива илюзията й за обичта към Сталин. Като грешка на сталинизма тя определя въпросът за Македония. Тази държава никога нямаше да я има, ако не беше сталинизмът, допълни Свобода Бъчварова. Според нея, светът няма да изчезне заради “лакомията на господстващите байганьовци в цял свят“. Романът е в три тома и е с обем близо 2000 страници.
Припомняме, че Свобода Бъчварова е родена на 11 януари 1925 г в семейството на Тодор Ангелов - Божаната и Александра Шарланджиева. Произхожда от семейство с леви политически убеждения, което през 1925 година емигрира в Австрия, през 1926 година - във Франция, а по-късно са екстрадирани в Белгия. През този период Свобода Бъчварова се разболява тежко, а болестта ѝ оставя недъг за цял живот.През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и майката се завръща в България с дъщеря си, а бащата остава в Белгия, където взима участие в Съпротивата и е убит през 1943 година.


След 9 септември 1944 г. заминава за Ленинград като студентка по журналистика. Там се сблъсква със сталинския терор, запознава се със страшната съдба на съветската интелигенция и нейните мъченици - Цветаева, Гумильов, Мейерхолд, научава за ГУЛаг. Започва да чете големите руски религиозни мислители-персоналисти: Бердяев, Булгаков, Шестов, Соловьов. Оказва се, че Великата съветска страна е нещо доста по-различно от донкихотовската представа на баща ѝ за нея.
От брака си с д-р Любен Бъчваров има една дъщеря Елица, омъжена в Бразилия. От 1989 г. С. Бъчварова живее при дъщеря си в Бразилия.
 /БГНЕС



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Жозеп Борел

ЕС ще се възползва от руските пари следващата седмица: Борел

ЕС ще получи първия транш от приходите, ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

При вас нещата ще стават трудно

При вас нещата ще стават трудно и не с темповете, с