28.06.2024 10:01

Тръмп и Байдън се обвиниха взаимно, че са "насърчили" Путин да нахлуе в Украйна

Видян 753 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън и неговият съперник, бившият президент Доналд Тръмп, се обвиниха взаимно, че окуражават Русия в конфликта ѝ с Украйна. Те нападнаха взаимно външнополитическия си опит по време на президентския дебат, организиран от CNN в Атланта, Джорджия, в четвъртък.

Тръмп заяви, че Байдън е накърнил репутацията на Америка на световната сцена и че това е един от факторите, убедили руския президент Владимир Путин да започне военната офанзива през февруари 2022 г.

"Ако имахме президент, който е уважаван от Путин, той никога нямаше да нахлуе в Украйна", каза Тръмп. "[Байдън] не направи нищо, за да го спре. Знаете ли, мисля, че той насърчи Русия [да] навлезе".

Бившият президент предположи, че Путин е "видял некомпетентността" на Вашингтон по време на изтеглянето на американските войски от Афганистан през 2021 г. Това беше "най-срамният момент в историята на нашата страна", каза Тръмп. "Когато Путин видя това, той каза: "Знаеш ли какво, мисля, че ще влезем в [Украйна]", добави той.


 Когато дойде ред на Байдън да говори, той настоя, че Тръмп е този, който е "насърчил Путин".

"Този човек каза на [Путин]: "Прави каквото искаш. И точно това направи Тръмп с Путин - насърчи го", каза Байдън. Тръмп се намеси, като каза: "Никога не съм казвал това".

Запитан от Дана Баш от CNN дали мирните условия, предложени от Путин на Украйна, са "приемливи за вас", Тръмп отговори: "Не, те не са приемливи." След това той повтори твърдението си, че ако бъде преизбран, "ще уреди тази война".

Байдън подчерта, че САЩ трябва да продължат да помагат на Украйна, и заяви, че Русия потенциално може да нападне някоя от страните от НАТО в бъдеще. "Ако [Путин] превземе Украйна, какво мислите, че ще се случи с Полша?" Байдън се обърна към публиката, която наблюдаваше събитията у дома. "Никога не съм чувал толкова много глупости. Това е човек, който иска да излезе от НАТО", каза той за Тръмп.

"Той продължава да говори за това, давайте, нека Путин да влезе и да контролира Украйна, а след това да премине към Полша и други места. Какво ще стане тогава?"

От своя страна Путин неведнъж е заявявал, че Русия няма намерение да напада членове на НАТО и че е "глупаво" да се предполага обратното.



Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион